пʼятниця, 11 квітня 2014 18:05

Україна стає раєм для валютних спекулянтів - експерт

Україна стає раєм для валютних спекулянтів - експерт
Олександр Охріменко. Фото:telegraf

Від небувалого підвищенням курсу гривні виграють валютні спекулянти, які не платять податків до державної казни і законом не караються.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олександр Охріменко.

"Згідно з чинним законодавством, якщо людина розміщує гроші на депозит, то вона повинна платити податок. Якщо ж спекулянт торгує валютою, отримує від цього 200-1000 відсотків річних, то він податків не платить. Вважаю, що це величезна помилка. Контролю немає, податків платити не треба, от і маємо результат! Виправити ситуацію здатен тільки Уряд. Не розумію, чому Нацбанк не бере ситуацію під контроль. У мене немає логічних пояснень. Прийнявши необхідні дії, уже наступного місяця усе заспокоїться, буде нормальний курс гривні, навіть можна вернути його до позначки 10. Якщо Нацбанк захоче, то середній курс 10 грн протримається впродовж року. Але для цього треба бажання", - впевнений Охріменко.

За його словами, у нинішній ситуації є дві сторони.

"Коливання збільшують надходження податків до бюджету. Імпорт перерахують за новим курсом. Проте виростуть ціни. В цьому році буде інфляція навіть не 12%, а десь від 20% до 30%. Частина підприємств просто зупиниться. Деякі із них бояться купувати сировину, бо не впевнені, що зможуть продати свій товар. Більше розвинуться торгівельні організації. Зараз дуже вигідно перепродувати довготривалі товари - від цементу до одягу і косметики. Якщо людина купить сьогодні мішок цукру, то уже наступного продасть його вдвічі дорожче", - розповів експерт.

Наслідок коливання гривні - зменшення доходів людей. За поточним курсом, реальні доходи українців зменшились вдвічі.

"Хотілося, щоб ця позначка в подальшому понизилась хоча б до 30%. Давати якісь довготривалі пронози за нинішніх умов нереально. Тиждень тому голова Уряду сказав, що курс буде 11, а сьогодні маємо 13! Навіть урядовці не здатні прогнозувати курс. Радник Нацбанку заявив, що нинішній курс сформували спекулянти і він не відповідає збалансованій системі. Хитра відповідь. Від сьогоднішньої ситуації страждають банки, виникає проблема з валютними кредитами. Страждає бізнес, бо для нього дорожчає сировина і усі поточні витрати. Страждають українці, у яких гроші знецінюються. Максимально гривня може досягнути позначки 15-16. Хоча в такому хаосі усі прогнози відносні", - резюмував Охріменко.

Нагадаємо, Національний банк України встановив на сьогодні офіційний курс гривні на рівні 12,569 грн/$.

Таким чином він підвищив котирування національної валюти на 5 копійок, в порівнянні з попереднім значенням в 12,617грн/$, яке було рекордно низьким.

Вперше НБУ опустив офіційний курс гривні нижче 11 грн/$1 ще 1 квітня.

Глава НБУ Степан Кубів вважає, що готівковий курс гривні може підвищитися після отримання Україною кредиту від Міжнародного валютного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Україна стає раєм для валютних спекулянтів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі