пʼятниця, 15 травня 2020 14:32

Україна ризикує не отримати грошей від заробітчан з Польщі, які мала торік

Україна ризикує не отримати грошей від заробітчан з Польщі, які мала торік
Через безробіття у Польщі українські заробітчани зменшать грошові перекази додому. Фото: pixabay.com

2020 року Україна може втратити $4 млрд валютних надходжень через скорочення грошових переказів із Польщі до України на 30%.

12% заробітчан із Польщі повернулися в Україну. Однак офіційна статистика не враховує сезонних працівників. За підрахунками головного економіста Польської федерації підприємців Лукаша Козловські, це може вплинути на зменшення переказів із-за кордону, повідомляє аналітичний центр CASE Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк спрогнозував, скільки грошей перекажуть заробітчани 2020 року

Найбільше наших заробітчан у Польщі працюють у промисловому секторі, будівництві, транспорті та підтримуючих сервісах. Вони офіційно працевлаштовані. Якщо рівень безробіття перевищуватиме 10%, то українцям буде важко знайти постійну, а не сезонну роботу в Польщі. Це може вплинути на скорочення грошових переказів додому.

За словами місцевих експертів, поки у Польщі перевагу віддають циклічним і сезонним працівникам. Не готові активно роздавати дозволи на постійне проживання.

Торік українські заробітчани переказали додому $12,9 млрд. Щороку у Польщу їдуть до 2 млн громадян з України.

Зараз ви читаєте новину «Україна ризикує не отримати грошей від заробітчан з Польщі, які мала торік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі