четвер, 27 жовтня 2011 10:35

Україна програла Росії першу битву за експорт зерна до Єгипту

Україна програла Росії першу битву за експорт зерна до Єгипту

У рамках чергового тендеру 26 жовтня єгипетський GASC закупив 120 тис. тонн російської пшениці. Поставка зерна запланована на 1-10 січня 2012 року.

Дві партії по 60 тис. тонн кожна були закуплені в компанії Louis Dreyfus. Вартість зернової становила $ 243,44 за тонну плюс вартість фрахту - $ 15,9.

Трейдери зазначають, що пропозиція української зернової виявилася на $ 6,78 вищою за російську.

Також до участі в тендері пропонували французьку й аргентинську пшеницю.

Нагадаємо, що українська пшениця вперше за кілька років була нарешті допущена до участі в операції нарівні з Росією, Румунією і Казахстаном. Традиційно угоду проводять на умовах FOB. Міжнародні трейдери повинні окремо подавати пропозиції щодо вартості морського фрахту .Доставка зернового імпортеру запланована на період з 1 по 10 січня 2012 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна намолотила вже 47,3 мільйона тонн зерна

У 2010/11 маркетинговому році, коли в Росії та Україні діяла заборона на експорт зерна, Єгипет закуповував, в основному, французьку пшеницю. Так, у звітний період GASC законтрактував на імпорт 2,34 млн. тонн зернової походженням із Франції, тоді як загальний обсяг закупленої продукції склав 5,66 млн. тонн. Однак після відкриття експорту з причорноморського регіону, в 2011/12 МР Франції не вдалося реалізувати держоператору жодного зерна, тоді як частка російської зернової склала 2,52 млн. тонн з 2,94 млн. тонн закуплених GASC.

За оперативними даними, РФ вже вивезла за кордон близько 12 млн. тонн зерна. Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін раніше повідомив, що експорт зерна з Росії в 2011 сільгоспроці складе 24-25 млн. тонн. При перевищенні позначки в 24 млн тонн Росія введе загороджувальні мита на експорт.

Зараз ви читаєте новину «Україна програла Росії першу битву за експорт зерна до Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі