понеділок, 11 листопада 2013 13:14

Україна припинила купувати російський газ

Україна припинила купувати російський газ
"Нафтогаз" з п'ятниці припинив закупівлю газу в "Газпрому". Фото: vz.ua

НАК "Нафтогаз України" повністю припинила закупівлю газу у "Газпрому" з минулої п'ятниці, 8 листопада.

Про це повідомляє ЦДУ ПЕК.

У жовтні "Нафтогаз" отримав 3,2 млрд кубометрів газу - в середньому за 104 млн куб. м на добу. З перших днів листопада закупівлі впали вдвічі, 6 і 7 листопада обчислювалися вже однозначними величинами (приблизно за 9 млн куб. м на добу), а з 8 листопада імпорт припинився.

Нагадаємо, віце-прем'єр Юрій Бойко заявив, що в 2013 році Україна купує у Росії лише 11 млрд куб. м газу, у той час як 3 роки тому ця цифра становила 40 млрд кубометрів.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що Україна направляє на адресу "Газпрому" платежі в рахунок погашення боргу за постачання газу в серпні, але це лише мала частина $882-мільйонного боргу. "Невеликі платежі надходять, але це поки сльози. До повної оплати боргу такими темпами далеко", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" не має права штрафувати Україну - експерт

Станом на 6 листопада НАК "Нафтогаз України" скоротив заборгованість перед російським Газпромом за спожитий у серпні газ до $792 млн.

7 листопада Бойко заявив, що Україна в разі продовження використання формального підходу Російською Федерацією мінімізує закупівлі російського газу і буде купувати його в обсягах, необхідних виключно для своїх потреб.

Зараз ви читаєте новину «Україна припинила купувати російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

295

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі