четвер, 23 вересня 2021 18:26

Україна почала створювати коридор для продажу водню Німеччині

Україна почала створювати коридор для продажу водню Німеччині
Водневий коридор дозволить завантажити українську ГТС. Фото: Оператор ГТС України

Оператор газотранспортної системи України розпочав створення спільного з Чехією, Німеччиною та Словаччиною водневого коридору.

Водень постачатимуть з України в Німеччину, пише пресслужба Оператора ГТС України.

"Спільна ініціатива "Центральноєвропейський водневий коридор" спрямована на створення водневої магістралі в Центральній Європі для транспортування водню з перспективних районів постачання в Україні, яка має гарні умови для виробництва зеленого водню, через Словаччину й Чехію в райони підвищеного попиту в ЄС. Водневий коридор також дасть змогу транспортувати водень із виробничих підприємств до споживачів у Чеській республіці та Словаччині", - ідеться в повідомленні.

Організатори кажуть, що для коридору потрібно перепрофілювати газову інфраструктуру та встановити нові водневі трубопроводи.

"Природний газ залишиться головним джерелом енергії і важливим чинником програми з декарбонізації у найближчі два десятиліття. Однак водень, імовірно, відіграватиме значну роль до 2050 року, коли європейська економіка, як очікується, досягне вуглецевої нейтральності. Саме тому маємо почати дослідження цих можливостей уже сьогодні. Водень - це перспективна технологія, яка перебуває на ранній стадії впровадження в масштабах всієї економіки", - сказав заступник генерального директора з розвитку й трансформації Оператора ГТС України Павел Станчак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія і Німеччина обговорили транзит газу через Україну

Якщо проєкт успішно здійснять, українська ГТС матиме роботу на випадок припинення Росією транзиту газу через територію України.

1 жовтня Газпром планує почати постачання газу через "Північний потік-2". Будівництво газопроводу завершили, останню трубу поклали 6 вересня. Газ із Росії піде в Європу. Перекачуватиметься в Німеччину, Нідерланди й навіть на північ Італії.

Зараз ви читаєте новину «Україна почала створювати коридор для продажу водню Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі