середа, 25 листопада 2020 11:39

Україна не зможе покрити дефіцит бюджету в 40 млрд грн - заступник голови фінкомітету

Україна не зможе покрити дефіцит бюджету в 40 млрд грн - заступник голови фінкомітету
Держава поки здатна платити зарплату, пенсії, розраховуватися за зовнішнім боргом. Фото: unsplash

Дефіцит держбюджету на 2020 рік становитиме щонайменше 40 млрд грн.

Україна провалила виконання вимог перед міжнародними партнерами, тому не зможе знайти гроші, щоб покрити дефіцит, повідомляє перший заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк.

За його словами, це означає, що держава поки що здатна платити зарплату, пенсії, розраховуватися за зовнішнім боргом і виділяти кошти на деякі програми оборонної галузі. Железняк каже, що на інші статті бюджету грошей немає.

"Величезну дірку в бюджеті хотіли закрити за рахунок МВФ, ЄС та Світового банку. Але грошей нам більше ніхто не дасть — через ганебні рішення по антикорупційній системі та незалежності Нацбанку. А держава більше грошей не заробила", - каже нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав ключову проблему бюджету-2021

За його словами, перед владою постає великий виклик — знайти гроші на зовнішніх ринках або скорочувати видатки.

"За нашими підрахунками, від 50 до 120 мільярдів видатків держава сплатити не зможе. Десь не добудують дорогу, не закриють дах у школі, а десь не виплатять зарплату. Найскладніший етап починається зараз і до грудня, коли грошей на рахунках просто не буде", – каже Ярослав Железняк.

Через необхідність узгодження з МВФ фінальний документ проєкту держбюджету на 2021 рік досі не сформований. Ймовірна дата його затвердження - 25 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Україна не зможе покрити дефіцит бюджету в 40 млрд грн - заступник голови фінкомітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі