середа, 06 квітня 2011 13:01

Україна не продовжуватиме квотування експорту зернових

Україна не продовжуватиме квотування експорту зернових

Уряд України не має наміру продовжувати обмеження на експорт зернових, включаючи його квотування, після 1 липня 2011 року, повідомив міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк.

"Уряд прийняв рішення з 1 липня не застосовувати жодних обмежувальних заходів, включаючи квотування експорту зернових", — сказав міністр на прес-конференції у Києві в середу, 6 квітня.

Чиновник відзначив, що впевненість у стабільності внутрішнього ринку після зняття обмежень в уряду з'явилася завдяки механізму форвардних закупівель.

Як повідомлялося, на початку жовтня 2010 року Кабінет міністрів ввів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року. У кінці минулого року його було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот було збільшено на 1,5 млн тонн — до 4,2 млн тонн.

Уряд 30 березня вирішив продовжити квотування експорту зерна до 30 червня 2011 року, одночасно збільшивши квоту на кукурудзу на 2 млн тонн.

За цей час квоти розподілялися двічі способом, що викликав потім різку критику з боку учасників ринку. Багато компаній не змогли вчасно отримати висновки Міністерства аграрної політики і продовольства про наявність зерна, які необхідні для подачі заявки на отримання квоти.

Квотування експорту зерна також різко критикували міжнародні організації, в тому числі МВФ.

Обмеження на експорт дозволили заробити наближеним до влади структурам щонайменше 56 млн доларів. Повідомлялося також про величезні хабарі за отримання квот на експорт.

Зараз ви читаєте новину «Україна не продовжуватиме квотування експорту зернових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі