пʼятниця, 30 липня 2021 18:47

Україна має відмовитися від вугілля - дослідження шокує

Україна має відмовитися від вугілля - дослідження шокує
Якщо Україна відмовиться від вугілля, то зможе більше відкрити робочих місць. Фото: pixabay.com

В Україні можуть з'явитися 161 тис. робочих місць, якщо держава відмовиться від вугілля.

Через закриття вугільних підприємств Україна втратить 56 тис. робочих місць до 2030 року. Натомість у секторі відновлювальної енергетики може з'явитися втричі більше працівників. Такі результати представляє аналітичний центр Aurora Energy Research в дослідженні "Економічні наслідки поступової відмови від використання вугілля в Україні до 2030 року".

Крім цього, утримувати шахти коштом платників податків на €427 млн дорожче, ніж закрити їх, виплатити компенсацію і перенавчити працівників. Також перехід від вугільної до відновлюваної енергетики може дати на 50% вищі податкові надходження до бюджету України. Енергетичний перехід сприятиме залученню інвестицій, що збільшить ВВП на 15%. Крім цього, енергетичний сектор України може скоротити на 50% викиди вуглекислого газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін попросили заборонити експорт металобрухту до кінця 2023 року

"Відмова від вугілля - це політичне рішення на рівні державних органів. Уряд повинен встановити остаточну дату відмови та пріоритезувати розвиток відновлюваних джерел енергії, створити умови для диверсифікації місцевих економік шахтарських регіонів. Крім цього, місцева влада вугільних громад, ГО, місцевий бізнес, представники навчальних закладів повинні бути долучені до процесу енергетичного переходу. Їхні думки та побажання мають бути враховані", - говорить керівника відділу енергетики ГО "Екодія" Костянтин Криницький.

В Україні у вугільній галузі працюють 90 тис. осіб. А в 65 шахтарських мономістах проживає понад 1,3 млн людей. Держава має 102 шахти, більш ніж половина яких розташовані на непідконтрольній території, працюють - 33.
Наприкінці червня Іспанія вивела з експлуатації половину вугільних електростанцій. Роботу припинили семь із 15 вугільних електростанцій, оскільки їхні власники порахували, що переобладнання відповідно до вимог законодавства ЄС є фінансово невигідним.
Зараз ви читаєте новину «Україна має відмовитися від вугілля - дослідження шокує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі