пʼятниця, 29 квітня 2011 11:26

Україна більше не виробляє алюміній, половину працівників ЗАлК звільнять - ЗМІ

Україна більше не виробляє алюміній, половину працівників ЗАлК звільнять - ЗМІ

"Русал" російського бізнесмена Олега Дерипаски зупинив виробництво алюмінію на Запорізькому алюмінієвому комбінаті (ЗАлК).

Таким чином, в Україні більше не буде вироблятися первинний алюміній, пише "Коммерсант - Україна" у публікації "Врятуйте наші чушки".

Підприємство продовжить випуск прокату, але вже з російської сировини, собівартість якої значно нижча за українську. В прес-службі "Русала" газеті заявили, що холдинг припинив виробництво первинного алюмінію через відсутність диференційованих тарифів на електроенергію, витрати на яку становлять 45,5% собівартості продукції. За даними компанії, збитки комбінату за період з 2008 по 2010 рік досягли 140 млн дол.

ЗАлК безуспішно домагається від уряду України введення диференційованих тарифів з 2006 року. Але проти цього виступають Міненерго та Мінфін.У Міненерго вважають, що встановлення для ЗАлКу запропонованого підприємством тарифу призведе до дотування комбінату за рахунок інших споживачів.

Зупинка виробництва алюмінію на ЗАлК спричинить звільнення половини співробітників заводу, а відновлення виробництва стане можливим лише у разі надання підприємству пільгових тарифів на електроенергію або зростання світових цін на алюміній.

За даними ЗАлК, в 2007 році чисельність його співробітників становила близько 5 тис. осіб. Минулого ж року на ЗАлКу працювало всього 990 людей.

ЗАлК є єдиним в Україні виробником алюмінію."Русал", один з найбільших виробників алюмінію у світі, крім ЗАлК володіє в Україні Миколаївським глиноземним комбінатом.

Зараз ви читаєте новину «Україна більше не виробляє алюміній, половину працівників ЗАлК звільнять - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі