четвер, 23 серпня 2018 09:00

Україна 1000 днів не купує газ у російського Газпрому

Україна 1000 днів не купує газ у російського Газпрому
Україна на $30-50 переплачує за кубометр газу з Європи. Адже платить, окрім транзиту, маржу компаніям-трейдерам, які постачають ресурс. Фото: Укрінформ

У ніч із 22 на 23 серпня виповнилося 1000 днів, як Україна не купує газ у російського Газпрому.

"Сьогодні опівночі перетнули позначку в 1000 днів, як імпортуємо газ лише із західного кордону. Символічно напередодні Дня Незалежності", – написав у Twitter радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Білявський.

"Дійсно, ми імпортуємо газ з Європи. Купуємо там 15 мільярдів кубометрів. У результаті отримуємо той же російський газ. Адже у Європі його не видобувають у таких масштабах. Газ імпортують із Росії та Норвегії", - розповів Gazeta.ua голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Україна переплачує на $30-50 за кубометр газу з Європи. Адже платить, окрім транзиту, маржу компаніям-трейдерам, які постачають ресурс.

"У березні 2018-го Стокгольмський арбітраж зобов'язав Газпром поставляти в Україну до 5 мільярдів кубометрів газу на рік в 2018-2019 роках. Тоді голова Нафтогазу Андрій Коболєв визнав, що російський газ коштуватиме Україні дешевше, ніж ресурс із Європи. Щоправда Газпром відмовився виконувати рішення Стокгольма. Йому не вигідно продавати малі об'єми газу за низькою ціною. Як правило, знижки роблять для гуртових покупців", - каже Корольчук.

Він наголошує, що повністю відмовитися від імпорту газу Україна не зможе. Власного видобутку достатньо, щоб забезпечити лише населення.

"Два роки тому Нафтогаз наголошував, що до 2020-го вдасться збільшити видобуток газу з 15 до 20 мільярдів кубометрів газу. У 2016 році наростили об'єми на 600 мільйонів кубометрів. Це відбулось за рахунок свердловин, роботу яких призупинили раніше. Сьогодні об'єми видобування не нарощують. Адже свідомо не виконують вимоги по подачі документів. Крім того, щоб збільшити власний видобуток на 1 мільярд кубометрів газу треба вкласти 1 мільярд доларів. Результату доведеться чекати 10 років", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергетичну галузь в Україні довели до критичного стану - Купрій

Незабаром в Україні може зрости вартість газу для населення. Цього вимагає МВФ.

"Щоправда можемо побачити компроміс. Наприклад, за споживання 1-1,5 кубометрів газу платитимемо по 7 тисяч гривень. Більші обсяги — по 12 тисяч", - говорить експерт.

Станом на 20 серпня поточного року Україна накопичила в підземних сховищах майже 14 млрд куб. м газу. Продовжить закачувати паливо ще понад місяць - до початку опалювального сезону.

Зараз ви читаєте новину «Україна 1000 днів не купує газ у російського Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі