пʼятниця, 11 лютого 2022 09:39

Українські міста отримають кошти на термомодернізацію від Світового банку

Українські міста отримають кошти на термомодернізацію від Світового банку
Міста зможуть отримати більше ресурсів на термомодернізацію шкіл, садочків, систем теплопостачання. Фото: rbk-kronos.lviv.ua

Світовий банк надасть $300 млн на проведення термомодернізації в українських містах.

Про це під час зустрічі домовилися міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов із регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи Арупом Банерджі, повідомляє "Урядовий портал".

"Ідеться про модернізацію сектора централізованого теплопостачання, а також водопостачання та водовідведення. Сьогодні ми обговорюємо старт нового проєкту - 300 мільйонів доларів виділять на проведення енергоефективних заходів в Україні. Завдяки цьому міста зможуть отримати більше ресурсів на термомодернізацію шкіл, садочків, систем теплопостачання, а також забезпечення вуличного освітлення", - повідомив Олексій Чернишов.

"Технічні процеси з підготовки до реалізації нового проєкту Світового банку з муніципальної енергоефективності в тісній співпраці з Мінрегіоном мають завершитися наприкінці весни 2022 року. Переконаний, це допоможе українським містам знизити рівень залежності від паливно-енергетичних ресурсів та зробить внесок в амбітні завдання України щодо протидії зміні клімату", - підкреслив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк прогнозує зниження росту світової економіки в цьому році

Парламент ратифікував угоду з Європейським інвестиційним банком щодо кредиту в €300 млн на комплексну термомодернізацію громадських будівель. Також Мінрегіон підписав нові угоди з ЄІБ та фондом "E5P" у рамках проєкту "Енергоефективність громадських будівель в Україні". Ідеться про надання гранту Україні у розмірі €4 млн від фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності й довкілля (E5P), а також грантову технічну допомогу на суму €4 млн від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP).

У рамках реалізації проєкту "Енергоефективність у громадах" підписано Угоду між Кабінетом міністрів, німецьким державним банком "Кредитна установа для відбудови" (KfW), Житомирською та Запорізькою міськими радами. Документ передбачає фінансування заходів з покращення енергоефективності у громадських будівлях.

Станом на кінець 2021 року спільні проєкти Мінрегіону та Світового банку дали можливість скоротити споживання природного газу більш ніж на 27 млн куб. м, викиди вуглекислого газу (CO2) на понад 45 тис. т на рік, а також заощадити понад 26 ГВт енергії.

Ціна проходження поточного опалювального сезону - повне вимивання обігових коштів не тільки з "Нафтогазу України", який змушений продавати населенню газ за низькою ціною, але й в Укренерго, Енергоатомі, державних енергетичних компаній. "Енергокомпанії проходять сезон з порожніми рахунками, тому вже не буде коштів на закупівлю пального для наступного сезону".

Про це для Gazeta.ua сказав виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

Зараз ви читаєте новину «Українські міста отримають кошти на термомодернізацію від Світового банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі