середа, 09 лютого 2022 09:27

Українські банки торік заробили вдвічі більше, ніж 2020 року

Українські банки торік заробили вдвічі більше, ніж 2020 року
Із 71 платоспроможного банку 66 були прибутковими. Фото:unsplash.com

Історично рекордні 77,5 млрд грн чистого прибутку отримали 2021 року платоспроможні банки, що майже вдвічі більше, ніж 2020-го (39,7 млрд грн), і на 33% більше, ніж докризового 2019 року (58,4 млрд грн). Рентабельність капіталу сектору зросла до 35,2% у порівнянні з 19,2% 2020-го.

Станом на 1 січня 2022 року із 71 платоспроможного банку 66 були прибутковими та отримали чистий прибуток 77,9 млрд грн, що перекрило збитки п'яти банків на загальну суму 0,4 млрд грн. Прибуток сектора концентрований: п'ять найприбутковіших банків сформували 67% усього прибутку, повідомляє сайт Національного банку України.

У IV кварталі 2021 року чистий прибуток банків був найбільшим, коли додатково до рекордних темпів зростання процентного доходу банки розформували резерви – 26,1 млрд грн, що в 12,6 раза більше у порівнянні з ІV кварталом 2020-го.

"Переконливий фінансовий результат 2021 року підтверджує відмінний стан банківського сектору: він стійкий, ефективний, цікавий для інвесторів і здатний підтримати економіку ресурсом. Це результат величезної системної роботи останніх років. Рекордна прибутковість і наявний запас капіталу свідчать про готовність банків до запровадження нових регуляторних вимог для підвищення стійкості перед майбутніми викликами та збереження фінансової стабільності", – зазначив голова Національного банку України Кирило Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар - менше ніж 28. Нацбанк установив курс на середу

Головними чинниками прибутковості банківського сектору 2021 року стали подальше зростання операційної ефективності та істотне скорочення відрахувань до резервів. Річний приріст чистого процентного та комісійного доходів становив 39% та 25% відповідно. Цьому сприяло збільшення процентних доходів від кредитування, яке суттєво пожвавилося після кризи.

Подальше зростання обсягу безготівкових операцій забезпечило збільшення комісійних доходів банків. Швидше зростання чистих процентних і комісійних доходів у порівнянні з операційними витратами підвищило операційну ефективність банків. Відрахування в резерви під кредити за рік скоротилися на 58%. Також були розформовані раніше зарезервовані кошти, пов'язані з юридичними ризиками.

"Накопичені резерви дають нам змогу згладжувати надмірні курсові коливання внаслідок валютних інтервенцій. Для збалансування валютного ринку НБУ продав із початку 2022 року півтора мільярда доларів. У нас достатньо резервів для того, щоб і далі дотримуватися нашої стратегії валютних інтервенцій і згладжувати коливання", - переконаний голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Фіксувати обмінний курс регулятор не планує.

Зараз ви читаєте новину «Українські банки торік заробили вдвічі більше, ніж 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі