понеділок, 19 листопада 2012 09:20

У жовтні українські банки отримали рекордний прибуток

У жовтні українські банки отримали рекордний прибуток
Чистий прибуток банків підскочив на 37%. Фото: hotskills.com.ua

У жовтні банківська система отримала рекордний від початку року місячний прибуток - 1,02 млрд грн. Притому що за перші дев'ять місяців її заробіток становив 2,77 млрд грн, а у вересні банківська система і зовсім була збитковою.

Як повідомляє "Комерсант-Україна" в матеріалі "Справа на мільярд", великий прибуток минулого місяця отриманий головним чином завдяки зростанню процентних доходів, які становили 10,4 млрд грн, що на 0,6 млрд грн більше, ніж у вересні. Позитивно на банківську рентабельність вплинуло і скорочення відрахувань у резерви - у жовтні витрати на ці цілі виявилися на 0,34 млрд грн менше, ніж у вересні.

Завдяки поєднанню факторів чистий прибуток банків підскочив на 37%, до 3,79 млрд грн. Досі найзначніший прибуток був у липні - 683 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкіри повстали проти каральних заходів НБУ

Зростання процентних доходів частково пов'язане з тим, що у вересні-жовтні банки активізували кредитування населення. Портфель позик фізосіб в жовтні виріс на 1,1 млрд грн, що стало найсильнішим стрибком кредитування за два роки. Однак банкіри говорять, що частка споживчого кредитування ще не настільки велика, щоб дозволяти отримувати великий прибуток.

Зате банки активно кредитували інші кредитні установи. У жовтні вартість нічних ресурсів на міжбанківському ринку досягла максимуму за 3,5 роки - 48,6% річних. Обсяг міжбанку виріс на 7,6%, до 101,5 млрд грн. На початку листопада ситуація трохи покращилася - до четверга ставка овернайт становила 34,3%.

Зараз ви читаєте новину «У жовтні українські банки отримали рекордний прибуток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі