пʼятниця, 05 серпня 2016 09:29

У Польщі кредити селянам дають під 3% річних, а в нас - під 60

У Польщі кредити селянам дають під 3% річних, а в нас - під 60
фото Олега Петрусяка

Банки не хочуть кредитувати фермерів. Виставляють складні умови, не беруть під заставу стару техніку чи землю. Пропонують агропідприємствам кредити під 20-30%, а іноді й під 60% річних. Про це Gazeta.ua розповів голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

"У Польщі фермери отримують кредити під 3 відсотки. Це "довгі" кредити на 30 років. Українські банки просять вдесятеро більше і на короткий строк", – говорить політик.

На полях сільськогосподарського підприємства "Агат" у селі Симонів Гощанського району на Рівненщині жнива у розпалі. Молотять ріпак, потім - пшеницю.

"Ріпак – це перші гроші в новому сезоні, – каже Віталій Друзюк, директор "Агату". – Рік починають дуже тяжко. Посівну проводимо на кредитах. Цього року брали під 26 відсотків річних. А деякі банки пропонували під 60.

Фермери в Західній Європі працюють на прямих дотаціях. У Польщі це 350 євро на гектар. Україна могла би дотувати посівну кампанію. Розвинена агропромисловість потягнула б угору решту галузей. Натомість держава вкладає гроші в інші галузі без перспектив повернення", - переконаний Віталій Скоцик.

"Скільки комерційних банків в Україні отримали рефінансування від Нацбанку? Скільки з них збанкрутували після того? До НБУ не повернуто близько 112 мільярдів гривень. Вони могли б піти в реальну економіку, де пшеницю перетворюють на борошно, а потім - на хліб", – говорить Скоцик.

Детальніше про розвиток агропромислового бізнесу читайте в спецрепортажі тут.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі кредити селянам дають під 3% річних, а в нас - під 60». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі