четвер, 26 вересня 2024 11:43

У НБУ пояснили, від чого залежатиме курс долара

У НБУ пояснили, від чого залежатиме курс долара
Національний банк України не збирається змінювати свою політику на валютному ринку. Фото: pixabay.com

Національний банк України контролюватиме курс, щоб досягти зниження рівня інфляції.

Україна не планує змінювати свою політику на валютному ринку, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю Центру економічної стратегії.

"Логіка наших дій чітко вписується в ту стратегію поступового переходу до інфляційного таргетування і пом'якшення валютних обмежень, а також переходу до керованої гнучкості обмінного курсу, яку минулого року ми затвердили в результаті співпраці та обговорення з нашими колегами з Міжнародного валютного фонду", - сказав він.

Тиждень тому Рада Національного банку затвердила основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу, де окрім затвердження режиму гнучкого інфляційного таргетування також і закріпила основи валютно-курсової політики, яка залишається незмінною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається з цінами на цукор - прогноз аналітиків

Дії НБУ на валютному ринку калібруватимуть, як це роблять від монетарного комітету до монетарного комітету.

"Водночас загальна спрямованість наших дій залишатиметься незмінною. Ми своїми діями продовжимо закривати дефіцит структурний дефіцит валюти приватного сектору, який в нас складається в умовах повномасштабної війни. Своїми діями будемо допомагати валютному ринку уникати надмірних курсових коливань, і ми будемо своїми діями забезпечувати таку ситуацію, за якої ми зберігатимемо контроль як за курсовими та інфляційними очікуваннями, а також виконуватимемо свої завдання і забезпечення привабливості інструментів у національній валюті і власне так курсові параметри", - зазначив Ніколайчук.

НБУ після очікуваного стрибка інфляції наприкінці цього року до 8,5% спрямує свої дії на те, щоб розвернути інфляцію і в наступному році знизити її.

"Там приблизно до 7%, і вже там досягнути своїх цілей з 5% у 26 році. Зрозуміло, що цього неможливо буде зробити, якщо ми не зможемо виконати ті завдання валютно-курсової політики, які я перелічив", - пояснив заступник голови НБУ.

Національний банк України 26 вересня знизив курс долара до гривні. Долар подешевшав після дводенного зростання, свідчать дані на сайті регулятора.

Офіційний курс на сьогодні встановлено на такому рівні: 41,2647 грн за 1 долар (-0,1097 грн).

Курс євро становить 46,1958 гривень за 1 євро (+0,1544 грн).

Офіційний курс польського злотого становить 10,83 грн.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ пояснили, від чого залежатиме курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі