субота, 27 жовтня 2012 09:15

"У нас зараз параметри інфляції та курсу гривні давно не економічні, а політичні"

"У нас зараз параметри інфляції та курсу гривні давно не економічні, а політичні"
Сугоняко зауважує, що гривня безумовно девальвує Фото: rbc.ua

З поточними рахунками Нацбанку і з торговельним балансом країни є величезні проблеми. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

"Навіть зведений платіжний баланс у нас мінусовий. Це означає, що тиск на курс великий. А в нас курс стабільний. Його штучно утримують, бо не збільшують грошову масу. Щойно кількість готівки збільшиться, велика її частина піде на валютний ринок, і гривня впаде", - наголосив він.

"Вони будуть змушені збільшувати кількість національної валюти, щоб виконувати соціальні програми, виплачувати заощадження тощо. Кілька місяців ще можна буде викручуватися, але не більше. У нас зараз параметри інфляції та курсу гривні давно не економічні, а політичні", - зауважив Сугоняко.

За словами експерта, гривня безумовно девальвує: "Збільшиться грошова маса – і гривня поповзе вниз".

"Арбузов каже, що глобальна причина – у структурі української економіки. Це справді так. Але 20 років цією структурою ніхто не займався! Два останні роки "регіонали" теж нею не займалися і займатися не збираються. Якщо ми не зробимо нормальний платіжний баланс, не змінимо структуру економіки, що купує більше, ніж продає, – завжди буде загроза девальвації", - наголосив він.

Сугоняко підкреслив, якщо Національний банк відпустить курс, ми отримаємо зростання цін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приріст ВВП у 2012 році становить 1% - Тігіпко

"Бо дуже багато товарів імпортуємо. І через це автоматично почала б зростати інфляція. А цього вони не хочуть, бо це битиме по популярності уряду. Замість того, щоб думати, як зменшувати імпорт і збільшувати експорт, робити його не сировинним, а технологічним, вони дають пігулки. Це не може не вибухнути. Питання тільки, коли – завтра чи післязавтра", - зауважив експерт.

Повне інтерв'ю з Олександром Сугоняком читайте у журналі "Країна" № 41 (144) за 25 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"У нас зараз параметри інфляції та курсу гривні давно не економічні, а політичні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі