вівторок, 12 січня 2021 09:45

У Міненерго назвали спосіб знизити тарифи на газ

У Міненерго назвали спосіб знизити тарифи на газ
Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку. Фото: unsplash

З 1 лютого для "вразливих" споживачів пропонують фіксувати річну ціну на газ за формулою "хаб мінус" з додаванням певної граничної націнки постачальників.

Цей перехід здешевить газ для таких користувачів у середньому на 44%, заявив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, передає "Інтерфакс-Україна".

"За нашими розрахунками йдеться про рівень ціни 5356 гривень за тисячу кубічних метрів, тобто на 44 відсотки менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15 відсотків", - зазначив Вітренко.

За його словами, продаватиме газ для вразливих споживачів підконтрольна НАК "Нафтогаз України", компанія "Укргазвидобування". Ціну переглядатимуть раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді. Вітренко запевняє, що таке ціноутворення вигідне для добувної компанії.

"Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку. Споживачі зможуть так само вільно вибирати собі постачальника. При цьому, якщо вони не є "вразливими" споживачами, то зможуть вибирати і контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші", - додав Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Транспортування газу подорожчало: опубліковано нові тарифи

Він уточнив, що пропозиція Міненерго перебуває на стадії обговорення.

"Важливо врахувати всі ризики, зокрема ризик маніпуляцій з боку постачальників. Нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що йдеться про адекватні ринкові заходи, а не відкат назад", - каже в. о. міністра.

Вітренко вказав, що Міненерго готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони краще і швидше вирішать проблеми на ринку.

11 січня жителі Чернівецької, Полтавської та Вінницької областей вийшли на акції протесту проти підвищених тарифів на газ та електроенергію.

Зараз ви читаєте новину «У Міненерго назвали спосіб знизити тарифи на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі