середа, 22 вересня 2021 04:26

У бюджеті-2022 не заклали грошей на закупівлю книг для бібліотек - Совсун

У бюджеті-2022 не заклали грошей на закупівлю книг для бібліотек - Совсун
На бібліотечні закупівлі заклали 0 грн. Фото: pixabay.com

У держбюджеті на 2022 рік не заклали грошей на закупівлю книжок для бібліотек.

Мінфін та уряд не розуміє, навіщо підтримувати українських видавців, заявила народна депутатка від "Голосу" Інна Совсун у Facebook. На бібліотечні закупівлі заклали 0 грн.

"Вибір пріоритетів між асфальтом і книжками зрозумілий. У нас під боком величезний російський книжковий ринок. Росіяни не пошкодують нафтових грошей, аби проковтнути український ринок. Не всі видавці пережили карантин. У центрі Львова та Харкова закриваються книгарні. Що казати про маленькі містечка та села, де їх ніколи не було. Де у людей менше коштів, немає фестивалів, а єдиний спосіб якісно провести дозвілля й познайомитися з українською книжкою — піти в бібліотеку", - написала вона.

Щорічно з бюджету на закупівлю книжок виділи все менше грошей:

у 2018 році — 121 млн грн;

у 2019 році — 87 млн грн;

у 2020 році — 48 млн грн;

у 2021 році — 50 млн грн.

Останні роки цього вистачало на книжки для трохи більше ніж 600 бібліотек, тоді як в Україні їх 15 тис. Ними користується 12 млн читачів і читачок. Щоб забезпечити новими книжками українських видавництв усі бібліотеки потрібно 300 млн грн. Це мізерна сума на фоні грошей, виділених на ремонт доріг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На 70% упав друк книжок" - пояснили, як коронавірус вплине на культуру

15 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт держабюджету. В уряді заявили про стабільний курс гривні. На розвиток дорожньої інфраструктури передбачили понад 124 млрд грн. Шмигаль пообіцяв тисячі кілометрів оновлених доріг, будівництво нових мостів та аеропортів.

Зараз ви читаєте новину «У бюджеті-2022 не заклали грошей на закупівлю книг для бібліотек - Совсун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі