четвер, 24 грудня 2015 10:47

У Британії очікують падіння нафти до $16 на початку року

У Британії очікують падіння нафти до $16 на початку року
Фото: telegraph.co.uk

Експерти банку Royal Bank of Scotland, другого за величиною у Великобританії, очікують, що ціни на нафту можуть пробити позначку 16 дол. за барель вже на початку 2016 року.

Про це написав головний економіст RBS Ендрю Робертс у своєму огляді "16 в 16-му", передає "РБК".

На думку експерта, для такого падіння склалися всі обставини: падіння попиту, надлишок пропозиції і аномально тепла зима. З економічної точки зору 2016 рік буде гіршим, ніж 2015-й, упевнений Робертс.

Низка факторів, які тиснули на світову економіку в 2015 році, — високий рівень закредитованості, скорочення торгівлі, посилення грошово-кредитної політики ФРС, скорочення глобального зростання кредитування тощо, — посилять вплив наступного року, пояснює він.

Але найбільший "сюрприз" буде з боку нафти — наступного року вона проб'є позначку спочатку 26 дол., а потім і 16 дол. за барель.

За словами економіста, так само як і в 2014 році, ми маємо справу з падінням попиту на тлі буму пропозиції, надлишкового навіть без приходу на ринок нафти з Ірану, який очікується наступного року, і це подвійний удар по цінах. Крім того, зима тепліша, ніж очікувалося.

"Це отруйний рецепт для нафтових цін", — упевнений Робертс.

"Ми рухаємося до короткострокової мети 26 дол. за барель і, як щойно її досягнемо, до 16 дол. за барель. За нашими прогнозами, це має відбутися в 2016 році, але зростає ризик того, що це трапиться вже в першому кварталі, оскільки глобальний попит на нафту, як вважає Міжнародне енергетичне агентство, різко скоротиться, а нафтосховища вже переповнені", — пише він.

Експерт нагадує і про менш очевидні причини низьких цін на нафту.

"У світі стрімко розвиваються нові технології, наприклад, електромобілі можуть здобути популярність вже наступного року, а нафта належить старому світу", — пише Робертс.

Дебати серед великих автовиробників Hyundai, Mercedes і Toyota йдуть зараз не стільки про те, чи потрібно використовувати альтернативу нафти, скільки про те, що краще — двигуни на водневому паливі або електродвигуни, зазначає він.

Крім того, Робертс закликає не забувати про швидке зростання популярності сонячної енергії — "чистої, безмежної, аж до теплової смерті Всесвіту, і дешевої" (з 2007 року подешевшала на 87%).

Нагадаємо, що з літа 2014 року до початку 2015 року ціни на нафту впали з 115 до 48,5 дол. за барель марки Brent.

Цього року котирування не піднімалися вище 67 дол., а в середньому становили близько 55 дол. У грудні нафта Brent опустилася до 11-річного мінімуму – 36 дол. за барель і нижче.

Зараз ви читаєте новину «У Британії очікують падіння нафти до $16 на початку року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі