четвер, 17 червня 2021 20:23

"Трапиться аварія на трубі. І Німеччина постане перед вибором: хочете газ — качайте з "Північного потоку-2" - Гламаздін

"Трапиться аварія на трубі. І Німеччина постане перед вибором: хочете газ — качайте з "Північного потоку-2" - Гламаздін
Вадим Гламаздін: "Якщо газогін добудують і росіяни не потребуватимуть транзиту через Україну, Москва його зупинить". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

У Німеччини немає юридичного механізму для зупинки будівництва "Північного потоку -2". Бо в їхніх територіальних водах роботи практично завершилися. Є німецькі дозволи, які можна відкликати через суд. Екологи намагалися позиватися, але поки що безрезультатно. Якщо після виборів у Німеччині прийдуть "Зелені", то вплинути на рішення щодо "Північного потоку -2" не зможуть.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів ексрадник голови правління Нафтогазу Вадим Гламаздін.

" Із 28 країн-членів Європейського Союзу щонайменше 20 – активно і вголос проти цього проєкту. В Європейському Союзі рішення щодо санкцій має підтримати уряд кожної держави-члена. Нинішній німецький не схвалює їх. Австрійський – теж. Таких країн дві чи три, але цього достатньо. Євросоюз міг би запровадити такі ж санкції, як американці. І заблокувати будівництво. У Штатах Конгрес має ухвалити закон, й адміністрація, хоче того чи ні, муситиме виконувати", - зазначив він.

Неможливість використовувати "Північний потік-2" стане політичною поразкою Кремля. Тому він користуватиметься газогоном — байдуже, хто буде при владі в Німеччині, переконаний експерт.

"Це припущення давно крутиться в інформаційному просторі. Але два моменти роблять його недієвим.

По-перше, "Зелені" можуть увійти у провладну коаліцію, навіть сформувати уряд і канцлером може стати представник цієї партії. Та це жодним чином не вплине на добудову "Північного потоку-2". У Німеччини немає юридичного механізму для зупинки його будівництва. Бо в їхніх територіальних водах роботи практично завершилися. Є німецькі дозволи, які можна відкликати через суд. Екологи намагалися позиватися, але поки що безрезультатно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін з Байденом обговорили війну на Донбасі та вступ України в НАТО

По-друге, якщо газогін добудують і росіяни не потребуватимуть транзиту через Україну, Москва його зупинить. Безвідносно до того, хто буде при владі в Німеччині — "зелені", "фіолетові" чи ще якісь. Посеред зими трапиться якась аварія на трубі в Росії, що йде до України. І Німеччина постане перед простим вибором. Хочете газ — качайте з "Північного потоку-2". Так Росія робила з транзитом туркменського блакитного палива до Європи ще у 2009 році. На російській трубі трапилась аварія. І з тих пір і досі жодного кубометра туркменського газу до Європи не надходить. Наслідки аварії досі не ліквідовані. Так було у Грузії 2011-го. Це класичний російський підхід. Неможливість використовувати "Північний потік-2" стане політичною поразкою Кремля. Тому він користуватиметься газогоном — байдуже, хто буде при владі в Німеччині", - підсумував Гламаздін.

Повне інтерв'ю з Вадимом Гламаздіним читайте в журналі "Країна"

Рішення Адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена не вводити санкції проти компанії Nord Stream 2 AG, відповідальної за будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" є помилковим. Так вважають у комітеті Сенату США в міжнародних справах.

Зараз ви читаєте новину «"Трапиться аварія на трубі. І Німеччина постане перед вибором: хочете газ — качайте з "Північного потоку-2" - Гламаздін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі