пʼятниця, 19 липня 2019 12:53

Транзит газу: на яких умовах Україна підпише новий контракт із Росією

Транзит газу: на яких умовах Україна підпише новий контракт із Росією
Контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України завершується 31 грудня 2019-го. Фото: Depositphotos

Нафтогаз готовий укласти з Росією новий контракт на транзит газу на умовах, які запропонував віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

"Пан Шевчович на минулій тристоронній зустрічі запропонував варіант, який відповідає розумінню Європи про економічно обґрунтовані умови транзиту, які можуть бути реалізовані на практиці. Ми з цим варіантом згодні", - написав у Facebook комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

Він нагадав умови, які пропонує Єврокомісія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Транзит російського газу Україною може зрости

"Це має бути операторська угода про поєднання газотранспортних систем щодо потужностей об'ємом 90 мільярдів кубометрів щороку. Також угода про бронювання потужностей на 60 мільярдів кубометрів щороку в середньому протягом 10 років", - пояснив Вітренко.

За його словами, Україна готова чекати на вересень. Раніше російська сторона наголошувала, що чекає на вересень, щоб вирішити питання транзиту газу через Україну.

Контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України завершується 31 грудня 2019-го. Чергові газові переговори запланували провести у вересні 2019-го. До цього на них чекали одразу після президентських виборів в Україні. Перший раунд тристоронніх переговорів пройшов у Берліні 17 липня 2018-го. Українську делегацію представляв міністр закордонних справ Павло Клімкін. Російську - міністр енергетики Олександр Новак. Друга зустріч Росії, України та ЄС відбулася 21 січня 2019-го у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Транзит газу: на яких умовах Україна підпише новий контракт із Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі