четвер, 19 листопада 2015 17:15

Торгівля між Україною та РФ обвалилася на 70% - Павленко

Торгівля між Україною та РФ обвалилася на 70% - Павленко
Фото: bbc.com

Протягом 2015 року товарообіг у сфері продовольства та сільського господарства між Україною та Росією впав на 70%.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, повідомила прес-служба міністерства.

"Структура експорту української аграрної і харчової продукції суттєво змінилась. Основним ринком є країни Азії, на які припадає близько 47% експорту, до країн ЄС експортується 26%, на африканські країни припадає 14%, і на країни СНД – 11%. Росія не входить навіть до першої десятки країн-імпортерів аграрної продукції. При цьому зменшення товарообігу України та Росії лише протягом 2015 року перевищило 70%", - повідомив Павленко.

Міністр зазначив, що за 9 місяців цього року товарообіг із РФ становив 405 млн дол. Експорт знизився на 75% до 222 млн дол., а імпорт - на 64% до 183 млн дол. Україна, в основному, цього року продавала в Росію м'ясо, какао-пасту, вина, екстракти та концентрати із кави і чаю, сіль, продукти переробки плодів та овочів.

Читайте також: У Мінекономіки порахували, скільки Україна втратить від санкцій РФ

З огляду на падіння товарообігу між двома країнами і зміну українськими підприємцями ринків, російське ембарго на ввезення продовольства не нашкодить розвитку аграрного сектору України, заявив Павленко.

"Все, що треба було зробити для "розвитку" торгівельних стосунків між нашими країнами, Росія вже зробила раніше, частково ще до загострення ситуації на сході, запроваджуючи обмеження на імпорт широкого спектру продукції, починаючи від цукру і кондитерських виробів і закінчуючи овочами, м'ясною і молочною продукцією", - зазначив міністр.

Читайте також: Санкції проти України підвищать ціни в Росії - економіст

За його словами, підприємці й раніше шукали інших ринків через постійну політику РФ економічного тиску на Україну.

Тільки протягом останніх місяців українська молочна продукція отримала доступ до ринку Китаю, яйця - до Ізраїлю, м'ясо птиці - до Єгипту, додав Павленко.

Зараз ви читаєте новину «Торгівля між Україною та РФ обвалилася на 70% - Павленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі