неділя, 17 січня 2021 21:11

"Тінь - це відповідь бізнесу на недолугі кроки держави" - Грігол Катамадзе

"Тінь - це відповідь бізнесу на недолугі кроки держави" - Грігол Катамадзе
Ключовими моментами є прийняття нового Податкового кодексу, нульового декларування. Фото: unsplash

Навантаження на фонд оплати праці сьогодні 41,5%. П'ять років тому було 60-65%. Але й 41,5% - це багато. Воно сприяє зарплатам у конвертах. Щоб боротися з цим явищем, в Україні почали піднімати мінімальну заробітну плату. Говорили, що це допоможе. Але не спрацювало. Цього недостатньо, розповів Gazeta.ua президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

"Кажуть, що від 35 до 60% бізнесу знаходяться в тіні. Я думаю, що приблизно 45 - 50%. Це багато. Тінь - це відповідь бізнесу на недолугі кроки, які робить держава. Якщо є недовіра з боку бізнесу до державних установ, перший крок повинні зробити ті, кому не довіряють", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не потрібно чіпати ФОПів - експерт про оподаткування малого бізнесу

З його слів, ключовими моментами є прийняття нового Податкового кодексу, нульового декларування.

"Але якщо законопроект про нульове декларування приймуть окремо від нового Податкового кодексу, він не спрацює. Ще депутати пропонують там передбачити сплату відсотків. Якщо заводиш гроші з-за кордону - один, якщо виймаєш "з-під матрацу" і несеш в банк - інший. Не треба цього робити. Це велика помилка. Варто оголосити фінансову амністію, щоб держава сказала: ми не будемо переслідувати нікого", - переконаний Грігол Катамадзе.

Повну версію розмови з президентом Асоціації платників податків України Гріголом Катамадзе читайте в журналі "Країна".

Українських підприємців, які входять до 1-ї групи платників податків, звільняють від сплати внесків до бюджету до травня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «"Тінь - це відповідь бізнесу на недолугі кроки держави" - Грігол Катамадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі