вівторок, 26 травня 2020 10:43

Тарифи на світло можуть зрости: коли й чому

Тарифи на світло можуть зрости: коли й чому
За електроенергію українці платять за пільговим тарифом - 90 коп. перші 100 кВт. Далі - 1,6 грн. Фото: unsplash.com

Для населення восени можуть скасувати пільгові 100 кВт на світло. Для промисловості електроенергія подорожчає на 20%.

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля пояснюють, що тоді з'являться кошти заплатити за "зелені тарифи". Останні в Україні коштують найдорожче в Європі, передає tsn.ua.

Так "зелена" енергетика займає 8% ринку. Водночас забирає з нього майже чверть усіх грошей. Кіловат з атомної станції коштує 67 коп. Із сонячної панелі - 4,25 грн, з вітрової - майже 3,5 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економію до 50% енергії у закладах соціальної сфери можна забезпечити без додаткових витрат із бюджету – YASNO

Міністерство енергетики пропонує виробникам "зеленої" енергії меморандум, де йдеться про зниження з 1 жовтня вартості електроенергії для сонячних електростанцій на 15%, для вітрових - на 7,5%. Водночас поки в експлуатацію заборонили вводити нові комплекси. А інвесторам обіцяють вчасно платити за світло. Гроші на це планують узяти за рахунок зростання тарифів для населення.

"Зараз українці платять за пільговим тарифом - 90 копійок перші 100 кіловат. Далі - 1,6 гривня. Пропонують пільговий тариф прибрати", - каже нардеп, заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

У столиці з наступного року 1 куб. м холодної води може подорожчати з 22,99 грн до 27,35 грн. За водопостачання доведеться платити 14,74 грн за 1 куб. м. Водовідведення - 12,61 грн. Водночас влада Києва не дозволить підвищувати тарифи на холодну воду і водовідведення. Про це повідомив міський голова столиці Віталій Кличко на пресконференції.

Зараз ви читаєте новину «Тарифи на світло можуть зрости: коли й чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі