Ексклюзиви
середа, 26 грудня 2018 11:23

Світ наблизився до глобальної економічної кризи - експерт

Світ наблизився до глобальної економічної кризи - експерт
Падіння фондових ринків може стати початком нової економічної кризи. Фото: Укрінформ

Падіння американських і світових фондових індексів у грудні 2018-го може бути передумовою глобальної економічної кризи.

"Світ наблизився до глобальної економічної кризи. Про це вже не натякає, а кричить обвальна динаміка фондового ринку", - написав у Facebook керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

За його словами, в історії США індекс S&P 500 тричі падав більш ніж на 16% за місяць, як це сталося у грудні поточного року. Востаннє це сталося в розпал кризи 2008-го - після банкрутства Lehman Brothers. Наприкінці вересня 2018-го фондовий індекс впав на 20%.

"Зараз економіка США ще не в стані економічної кризи. Однак саме падіння ринку акцій подібних кризових масштабів може спровокувати економічну кризу - для багатьох американців акції це важливий актив. Багато хто отримує частину зарплати, зокрема, акціями. Тобто однозначно можна очікувати різке падіння споживчої активності американців, що призводить до кризи", - вважає Найман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перуанський економіст пояснив, як вивести економіку "з тіні"

Одна з причин кризових явищ - монетарна політика ФРС, яка підвищує облікову ставку, щоб пригальмувати "перегріту" економіку.

"Наслідком обвалу ринків незабаром стануть погані фінансові показники найбільших американських компаній. Вони останнім часом активно скуповують свої акції. Падіння вартості акцій неминуче призведе до скорочення прибутку таких корпорацій мінімум на 20%", - впевнений експерт.

Світова фінансова криза може розпочатися найближчими роками. Це пов'язано з падінням вартості основних сировинних продуктів. За словами заступника голови МВФ Девіда Ліптона, негативні наслідки відчують ті країни, які займаються продажем сировини. Зокрема, Україна з експортом зерна і металу. Глобальне зростання сповільниться у результаті торгової війни. Стійкий торговий конфлікт між США і Китаєм може викликати довгострокові наслідки для світової економіки.

Зараз ви читаєте новину «Світ наблизився до глобальної економічної кризи - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути