пʼятниця, 12 квітня 2019 12:48

Суд захистив громадян від колекторів: подробиці

Суд захистив громадян від колекторів: подробиці
Проникнення до житла боржників допускається тільки за рішенням суду. Фото: Інформатор

Банкірам і колекторам заборонили захоплювати житло боржників без спеціальної постанови суду.

Проникнення до житла допускається тільки за рішенням суду. Це передбачає ст. 30 Конституції України, йдеться у висновку Великої палати Верховного суду.

Зазвичай кредитори плутають поняття стягнення застави і проникнення на територію позичальника. Тому Верховний суд розмежував їх, передає ubr.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахрайство з кредитами: як банки дурять клієнтів

"Тепер недостатньо мати постанову суду про стягнення об'єкта нерухомості за проблемним кредитом. Потрібно отримати ще додаткову постанову суду про проникнення до житла й усунення перешкоди в користуванні майном. Без неї банкіри і колектори порушують закон. Їх можна притягати до відповідальності за зловживання. Потерпілий позичальник має право на відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Взагалі рішення суду повинна виконувати Державна виконавча служба", — говорить адвокат Ростислав Кравець.

Квартиру можуть забрати через комунальні борги. Але сума має перевищувати 20 мінімальних зарплат — понад 80 тис. грн. Якщо це єдине житло, перш за все, забиратимуть інше майно боржника — земельну ділянку, автомобіль, побутову техніку. Зазвичай суди стають на сторону боржника. Бо робити українців безхатченками не дозволяє Конституція. Тільки у виняткових ситуаціях позбавляють житла.

Зараз ви читаєте новину «Суд захистив громадян від колекторів: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі