понеділок, 30 жовтня 2017 12:06

Стало відомо, що "не по кишені" українцю

Стало відомо, що "не по кишені" українцю
За кілограм гречки українцю доведеться викласти на 4 грн. менше, ніж було раніше. Фото: nautilusplus.com

У той час, як заробітки населення за рік виросли на 37%, продукти з щоденного раціону українця подорожчали на 50-80%.

До кінця року інфляція прискориться насамперед через подальше зростання цін на продукти, пише "Сегодня" з посиланням на статистичні дані Держстату.

Зростання середньої заробітної плати українця до 7 351 грн експерти називають умовним. Статистика не врахувала тіньовий сектор, де реальні заробітки, особливо в провінції, в 1,5-2 рази менші від середньостатистичних. Також не були враховані малі підприємства з чисельністю менш як 10 осіб. А там працюють майже 15% загальної кількості офіційно зареєстрованих працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські ціни на продукти б'ють рекорди в Європі

Ціни на продукти в Україні не просто ростуть, а подекуди перевищують європейські, зауважують аналітики. Уже зараз польська зелень, огірки, помідори часом дешевші за вітчизняні.

"Попри те, що відпускні ціни виробників в Україні та в Польщі зрівнялися, ПДВ на сільгосппродукцію у них 5 відсотків, у нас - 20 відсотків", - розповідає директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерт додав, що задля економії фермери купують не якісне насіння та погано удобрюють рослини. У результаті намагаються за будь-яку ціну розпродати власну продукцію, аби вона не згнила у сховищах.

"Тому в грудні можливий дефіцит вітчизняних овочів. А з січня на 30-40% зростуть ціни на імпортний борщнабір. Це, можливо, збільшить інфляцію ще на 3-5%", - прокоментував Дорошенко.

Не очікується зростання цін на молочні продукти, бакалію. За кілограм гречки українцю доведеться викласти на 4 грн менше, ніж було раніше. Ціна на сири не зміняться завдяки імпорту, перш за все з Польщі, де вони дешевші наших вже зараз.

Всі види м'яса стали дорожчими більш, ніж на 30%. Сало – на 64%. За рік свинина додала 31 гривню, яловичина – 28, сало – 25, ковбаса варена – 14, тушка куряча – 13 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, що "не по кишені" українцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі