пʼятниця, 29 березня 2019 09:30

Сплачувати податок не до, а після отримання доходу від реалізації

Сплату акцизів депутати пропонують привести у відповідність до стандартів Євросоюзу

На початку цього року народні депутати від БПП та "Народного фронту" зареєстрували законопроект №9493. Законопроектом пропонується скасувати авансову сплату акцизу – протягом 15 днів після отримання акцизних марок – і, фактично, повернутися до механізму сплати, який діяв до 2013 р., тобто протягом 10 днів після граничного строку подання податкової декларації.

Законопроект підтримало Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) при Верховній Раді України. У своєму висновку експерти зазначили: законодавча ініціатива відповідає такому основному принципу податкового законодавства, як рівномірність та зручність. Тобто головне, аби кошти вчасно надходили до бюджету і механізм був зручним для платника податку.

Більш того, експерти ГНЕУ підтвердили, що законопроект узгоджується з вимогами законодавства Євросоюзу – зокрема, з Директивою Ради 2008/118/ЄС (про загальний режим акцизних зборів) від 16.12.2008 р. Нагадаємо, що Україна зобов'язалася імплементувати положення цієї Директиви в рамках Угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Експерти ГНЕУ рекомендували прийти законопроект за основу.

Блок Петра Порошенка "Солідарність" на своєму офіційному сайті також підтримав необхідність скасування діючого порядку сплати цього податку. Адже чинна процедура сплати, яка фактично є авансовою, зобов'язує виробника сплатити акциз за продукцію, виробництво якої ще не розпочалося і, відповідно, в момент, коли податкове зобов'язання ще не виникло.

Народний депутат Леонід Козаченко зазначив, що "ухвалення законопроекту №9493 полегшить ведення бізнесу в Україні, зменшить витрати часу платників податків на виконання обов'язкових процедур, покращить інвестиційну привабливість держави та наблизить систему оподаткування тютюнових виробів в Україні до практики оподаткування у країнах Європейського Союзу".

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, у своєму листі-відповіді на інформаційний запит повідомило, що проінформувало Міністерство фінансів України щодо підтримки законопроекту №9493 з урахуванням певних висловлених зауважень.

"Пунктом 1476 Плану заходів з виконання Угоди про Асоціацію (…) передбачено завдання з визначення об'єкта і бази оподаткування на алкогольні напої та тютюнові вироби, енергетичні та електроенергетичні товари відповідно до норм ЄС" - нагадав у офіційному листі заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук.

Більш того, у Мінекономрозвитку уточнили, що запропоновані зміни узгоджуються з вимогами Директиви Ради 2008/118/ЄС, положеннями п.1 ст. 7 якої визначено, що зобов'язання щодо акцизу виникає у момент випуску акцизних товарів для вільного руху (споживання).

За прийняття законопроекту висловилися і численні громадські організації та асоціації, зокрема Федерація роботодавців України.

Серед державних установ проти законопроекту виступили лише Міністерство фінансів України та Державна фіскальна служба України. Причому показово, що у відповідь на запити Федерації роботодавців України щодо поданого законопроекту, ці дві структури не змогли дати однозначну оцінку відтермінованих сум акцизу. Розходження в оцінках Мінфіну і ДФС сягає 300 млн. гривень на місяць.

Тобто складається ситуація, коли державний орган, який формує фіскальну політику держави, і орган, який йому підпорядкований та реалізує її, не можуть навіть однаково порахувати вплив законопроекту на бюджет. Із чого випливає й те, що заявлені ними потенційні втрати бюджету, скоріш за все, завищені і не відповідають дійсності.

Позицію щодо зазначеного законопроекту найближчим часом сформує і Уряд. Це і буде найкращий лакмусовий папірець того чи Уряд дійсно налаштований будувати стосунки з бізнесом європейського рівня – відповідно до Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

 
 
 
Зараз ви читаєте новину «Сплачувати податок не до, а після отримання доходу від реалізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі