пʼятниця, 23 жовтня 2020 13:35

Соняшникова олія дорожчатиме

Соняшникова олія дорожчатиме
Вартість тонни олії перетнула межу в $1000. Фото: pixabay.com

Урожай соняшника в Україні цьогоріч становитиме 14,3-14,5 млн т. Середню врожайність культури очікують на рівні 2,15 т/га.

Прогнозують експорт соняшнику до 125 тис. т, бо більшість традиційно піде на переробку. Водночас вивіз соняшникової олії впаде на 1 млн т, порівняно з минулим роком. Становитиме 5,35 млн т, передає AgroPortal.

Вартість тонни олії перетнула $1 тис. Потім ціна впала, а минулого тижня знову піднялася. Це впливає на закупівельні ціни. Експортна вартість коливається в межах 450-460 доларів за тонну. На внутрішньому ринку минулого тижня ціни зросли на 3,5% до 12700-13200 грн/т.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морква подешевшала: скільки протримається низька ціна

Експерти прогнозують, що до Нового року вартість соняшника зростатиме. Дорожчатимуть і соєві боби. Відповідно, ці олії подорожчають. Також очікують зменшення виробництва пальмової олії.

На вартість олій також впливатиме повернення до жорстких обмежень через зростання кількості хворих на коронавірус.

Цьогоріч подорожчання цукру розпочалось у розпал збирання цукрового буряка. Через неправильну аграрну політику останніх 30 років Україна з виробника цукру перетвориться на його імпортера.

Зараз ви читаєте новину «Соняшникова олія дорожчатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі