вівторок, 12 квітня 2011 17:17

Шоколад подорожчає і його більше підроблятимуть - експерти

Шоколад подорожчає і його більше підроблятимуть - експерти

Війна в Кот-д'Івуарі спричинила різке зростання цін на какао-боби на світових ринках. Це може призвести до того, що на ринку скоро з'явиться багато фальсифікованого шоколаду.

На вартість какао-бобів впливають й інші чинники: це зміна клімату, проблеми з сезонними робітниками, підвищення собівартості виробництва через зростання цін на паливо та добрива, нестабільність на валютному ринку. В умовах підвищення цін на сировину будуть рости ціни на шоколадну продукцію.

Кот-д'Івуар щорічно експортує близько 1 млн тонн какао-бобів, у той час як Гана, Нігерія і Камерун спільно продають близько 700 тис. тонн какао-бобів. Всього країни Західної Африки забезпечують 70% світового ринку какао. Крім того, деяку кількість какао-бобів виробляють Індонезія, Малайзія, Бразилія, Мексика, Венесуела.

Не всі аналітики вважають, що нас очікує шоколадний криза. На думку голови Міжнародної організації з какао Жан-Марка Анга, профіцит какао становитиме 70 тис. тонн, незважаючи на напружене політичне становище в Кот-д'Івуарі - найбільшому виробнику цієї сільгоспкультури в світі.

Виробництво какао в Кот-д Івуарі досягло максимуму на рівні 1,45 млн тонн в 2005-2006 роках і відтоді становило в середньому 1,2-1,4 млн тонн. Споживання теж залишається стійким, кажуть трейдери і виробники. Обсяги переробки какао-бобів, що свідчать про рівень попиту на шоколад, за підсумками 2009-2010 років збільшаться на 4%, в 2010-2011 роках очікується підвищення ще на 3-4%.

Зараз ви читаєте новину «Шоколад подорожчає і його більше підроблятимуть - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі