пʼятниця, 20 грудня 2019 21:10

Що купували та орендували українці 2019-го

Що купували та орендували українці 2019-го
Цьогоріч найбільше квартир купували на первинному ринку. Це пов'язано з нижчими цінами, можливістю розстрочок та кредитів. Фото: УНН

Цьогоріч порівняно з минулим роком квадратних метрів в експлуатацію здали значно менше. Щоправда люди купували квартири активніше, розповів Gazeta.ua Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

"З початку року і до осені переважно дорожчали квартири економ сегменту. На них був найбільший попит. Далі через зміцнення курсу гривні та зменшення попиту ціни просіли. На вторинному ринку найдешевшу "однокімнатку" можна було купити за $20-25 тисяч. На первинному у будівництво вкладалися від $10 тисяч", - говорить Топал.

За його словами, найбільше квартир купували на первинному ринку. Це пов'язано з нижчими цінами, можливістю розстрочок та кредитів.

"2019-го люди були згодні платити більше за комплекси з повною інфраструктурою, зонуванням, парками, закритою територією, відеоспостереженням, дворами без автомобілів. Найменший попит був на квартири у середньому ціновому сегменті", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує орендувати квартиру на Новий рік: ціни

В останньому кварталі на 15-20% зріс попит на квартири, які купували, щоб потім здавати в оренду.

"Обирали квартири економ- і комфорт-класу біля транспортних розв'язок. Наприкінці року зростання вартості оренди квартир через велику пропозицію припинилося. У деяких сегментах ціни пішли донизу на 5-7%. Орендарі шукали комфортне та сучасне житло. Маємо реальні випадки, коли в одному будинку на одному поверсі дві однакові квартири здавали в оренду з різницею понад 20%. Одна коштувала 9 тисяч гривень. Інша — 12. В останньому випадку господарі зробили молодіжний ремонт, встановили сучасну техніку. Перша "однокімнатка" також з ремонтом, але його власники робили під себе. Житло перевантажене меблями", - підсумував Топал.

Наступного року нерухомість на первинному ринку у середньому подорожчає на 10%. Ціни зростуть на квартири комфорт-класу. Не суттєво зміниться вартість економ-класу.

Зараз ви читаєте новину «Що купували та орендували українці 2019-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі