субота, 10 червня 2017 21:10

Що буде з курсом долара влітку

Що буде з  курсом долара влітку
З осені гривня може знову почати знецінюватися. Фото:Сегодня

Опустити курс долара до 25 грн. допоможе правильна державна політика. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Зміцнення гривні пояснюється тим, що почався сезон відпусток. Люди здають валюту, щоб отримати гривні і проїхати відпочивати. На міжбанку також ситуація хороша, бо йдуть валютні надходження від аграрного експорту. Ще позитивно вплинув останній транш МВФ", - говорить Андрій Новак.

З осені гривня може знову почати знецінюватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валютник спрогнозував подорожчання долара

"На 2017 рік середньорічний курс закладений на рівні 27,2 гривні за долар. Уряд із Нацбанком можуть захотіти штучно повернути такий курс гривні. Це для них вигідно, бо йде наповнення державного і місцевих бюджетів. Також у цьому зацікавлені експортери. Опустити курс до 25 гривень допоможе правильна державна політика. Проблема в тому, що немає бази прогнозування і курсової стратегії. Тому ми не можемо уявити, що збирається чи не збирається робити Нацбанк чи уряд. Те, що НБУ називає стратегією плаваючого курсу - це самоусунення від курсової політики. Якби була нормальна курсова політика, то для гривні можна було б відвойовувати мінімум 50 копійок на рік", - зазначив економіст.

До середини літа гривня буде зміцнюватися, вважає економічний експерт Ярослав Жаліло.

"Зміцнення гривні за останні місяці пов'язане із динамічним зростанням експорту аграрної продукції. Якщо восени буде хороший врожай, то експортери почнуть привозити валюту. І курс утримається на рівні літа. Якщо будуть проблеми - курс долара зростатиме. Населення на зміцнення чи знецінення гривні не впливає. Якби Нацбанк не викуповував надлишок валюти на ринку, то гривня б швидше зміцнювалася. Але це вплинуло б на експортерів негативно", - додав експерт.

Національний банк України зняв низку адміністративних обмежень на валютному ринку.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з курсом долара влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі