середа, 19 лютого 2020 16:05

Що буде з цінами на квартири: думка експерта

Що буде з цінами на квартири: думка експерта
Зміцнення гривні на ринок нерухомості вплинуло опосередковано. Фото: Економічна правда

Минулий рік був нестабільним для первинного ринку нерухомості, пояснив Gazeta.ua Руслан Земляний, керівник професійного клубу забудовників.

"2019-го зникла корпорація Укрбуд. У непростій ситуації залишилися тисячі вкладників. Попит на квартири та активність покупців помітно знизилася. Водночас ринок вистояв і наприкінці року ситуація стабілізувалася. Запрацював відкладений попит на квартири. І ціна у гривні трохи зросла", - пояснює він.

Зміцнення гривні на ринок нерухомості вплинуло опосередковано.

"Наймасовіший сегмент — економ. Забудовники, які працюють у ньому, позбулися залежності від валютної складової. Відмовилися від імпортних матеріалів, а переорієнтувалися на вітчизняного виробника", - пояснює Земляний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштувала найдешевша квартира у січні

За його словами, ціну в першу чергу формує попит та пропозиція. Чим більша активність покупців, тим у забудовників більше бажання підняти розцінки.

"Якщо банки почнуть видавати дешеві іпотечні кредити, ціна може трохи зрости. Водночас квартири стануть більш доступними для простих громадян. З іншого боку, собівартість житла може зрости через подорожчання енергоносіїв, підвищення заробітних плат, жорсткі вимоги регулятора", - підсумував експерт.

В Україні попит на іпотеку впав після фінансової кризи 2008-го. Тоді стрімко зріс курс долара. В уряді планують відновити довіру українців до банків, обіцяють доступні кредити на житло. Так, Нацбанк за короткий проміжок часу знизив облікову ставку з 15,5 до 11%. До кінця 2020-го обіцяє 7%.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з цінами на квартири: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі