середа, 19 серпня 2020 09:58

Що буде з цінами на гречку: пояснення експерта

Що буде з цінами на гречку: пояснення експерта
Продавці обиратимуть ціну, яка забезпечить високий обсяг продажу гречаної крупи і доходів від цього. Фото: pixabay.com

Ціна на гречку минулого тижня знизилася на 7%, до 15,15 тис грн за тонну. Подорожчання крупи найближчим часом не прогнозують.

За інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, в цьому році гречкою засіяли 74 тис. га, що на 10 тис. га більше, ніж торік. За пару тижнів розпочнеться збирання урожаю, і на ринок надійде свіжа крупа.

За словами заступника директора Інституту аграрної економіки Миколи Пугачова, подорожчання гречки сталося через карантин, який сприяв підвищенню попиту на продовольчі товари. У квітні середні споживчі ціни на цю крупу зросли майже на 18%, і вона коштувала більше 30 грн за кг, пише "Укрінформ".

Експерт розповідає, що на формування високої ціни вплинуло і скорочення посівних площ майже удвічі, що спричинило рекордно низький урожай у 2019 році - 85 тис. тонн. Ще одна причина здорожчання - відсутність гречки з Казахстану, Росії та Білорусі, які у 2020 році заборонили експорт крупи.

"Намагаючись відновити баланс на ринку, Кабмін заборонив експорт вітчизняної гречки. Цим тимчасовим заходом уряд дав сигнал товаровиробникам, що попит на гречку - високий, тому варто збільшувати посівні площі під цією культурою", - пояснив Пугачов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти подорожчали найбільше з початку року

Експерт каже, що слід брати до уваги те, що при збільшенні ціни суттєво скорочується попит. Адже при низьких доходах громадяни не в змозі купувати дорогу продукцію. Через це продавці обиратимуть ціну, яка забезпечить високий обсяг продажу гречаної крупи і доходів від цього.

"Для відновлення нормальних умов міжнародної торгівлі та забезпечення продовольчої безпеки Україна продовжує вести переговори з країнами-виробниками гречки щодо зняття заборони на експорт. Це дозволить стабілізувати ситуацію на українському ринку", - підсумував Пугачов.

За даними Держстату, роздрібні ціни на гречану крупу в липні 2020 року в середньому зросли у 2,3 рази, порівняно із липнем 2019 року. Тоді гречка коштувала до 37,18 грн/кг.

Нещодавно експерти Міжнародної асоціації гречки прогнозували, що крупа може суттєво подорожчати через брак імпорту.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з цінами на гречку: пояснення експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі