понеділок, 27 серпня 2018 10:52

Школи на мільйон: вигадали нову схему відмивання грошей

Школи на мільйон: вигадали нову схему відмивання грошей
Школа за $15 млн для елітного ліцею за бюджетні гроші - тепер найдорожчий навчальний заклад в Україні

В Україні будують державні школи, які вчетверо перевищують бюджети звичайного закладу освіти. Будівництво такої школи в Києві коштує $15 млн і ведеться на Осокорках. Такі школи стають засобом заробітку для чиновників.

Таку думку висловила член правління Центру протидії корупції Олександра Устинова, повідомляє ТСН.

За словами Устинової, таких бюджетів немає навіть у країнах Європейського Союзу.

"Максимальна рекомендована Мінрегіонбудом вартість будівництва школи на 1000 учнів становить 100 млн грн, з розрахунку 100 тис. грн на дитину. Вкладаються і в менші суми. У цій школі вийшло вчетверо більше – майже 400 тис. на одного учня", - розповіла експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США біля школи розстріляли підлітка

Школа на Осокорках буде зі спортивним майданчиком, басейном, сходами з підігрівом. Їх ховають за плиткою з натурального каміння – від 700 гривень за квадратний метр. Фасад фарбують фарбою вартістю 1200 грн за відро. Обігріватиметься школа підземними водами. Для цього буде 350 свердловин завглибшки в 50 метрів.

У приміщенні працюватиме ліцей "Інтелект" із платним навчанням.

"Це один із найприбутковіших в Україні способів відмивання грошей. Бо ніхто і ніколи не зможе порахувати товщину стіни", - розказала Устинова.

Ще одна найдорожча школа Києва може з`явитися у Дніпровському районі столиці. На її будівництво заплановано $15 млн.

Замовник будівництва - "Житлоінвестбуд". Ця ж компанія замовила школу на Осокорках.

У переліку найдорожчих шкіл України є школа на житловому масиві імені Котовського в Одесі. На неї мають витратити 178 млн грн.

Селище міського типу Чабани матиме ще одну найдорожчу школу України.

У "Прозорро" вказано, що на школу потрібно 172 млн. грн.

"Там кожного разу справа завершувалась переобранням підрядника і завищенням вартості будівництва. 2016 року школа коштувала 80 млн грн. 2018 року її вартість зросла майже вдвічі", - пояснила Олександра Устинова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупційні кошти можуть почати повертатися у бюджет - експерт назвав умову

За словами експерта, завищення вартості проекту - це звичайна схема у будівництві шкіл. У Центрі протидії корупції припускають, що непроста ситуація і з підрядниками підприємства "Житлоінвестбуд", який споруджує розкішні школи у Києві.

"Керівником підприємства був В'ячеслав Непоп. Після того, як у нас пішло будівницвто супердорогих елітних шкіл, його підвищили - він став заступником мера", - розповіли в ЦПК.

Школа за $15 млн для елітного ліцею за бюджетні гроші - тепер найдорожчий навчальний заклад в Україні.

Навіть розкішний культурний центр Шептицького у Львові побудували втричі дешевше.

Понад 50 тис. мітингарів виходять на вулиці столиці Румунії Бухареста в п'ятницю 10 серпня. Вимагають переобрати парламент. Бо нинішній опирається боротьбі з корупцією. У сутичках із поліцією травми отримали щонайменше 450 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Школи на мільйон: вигадали нову схему відмивання грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі