середа, 22 січня 2020 10:15

Скільки українців вважають себе середнім класом

Скільки українців вважають себе середнім класом
До середнього класу належать люди, що витрачають щодня $10 на кожного члена родини Фото:bistrozaim.ua

Торік 25% українців вважали себе середнім класом, за даними соціологічних досліджень. Експерти кажуть, що насправді його представників в Україні не більше 10%.

Хто такий середній клас?

До середнього класу належать люди, що витрачають щодня $10 на кожного члена родини. Тобто не менше $30 або 730 грн на родину з трьох осіб. Таку норму визначив Світовий банк.

В Україні кого можна віднести до цієї категорії?

Економіст Олександр Охріменко каже, що в Україні середній клас відрізняється від світового стандарту.

"Українець середнього класу - це людина, що має вищу освіту, нерухомість, заощадження і отримує середню зарплату по країні. На сьогодні це 10,5 тисяч гривень. Якщо брати до уваги опитування, то в середньому по 5 тисяч гривень українці отримують у конвертах. Тобто справжня середня зарплата становить 15,5 тисяч гривень. До середнього класу можна зараз зарахувати працівників ІТ-сфери, чиновників, бізнесменів. Вони мають одну чи кілька вищих освіт. Достатньо заробляють, щоб самостійно планувати відпочинок і подальше життя", - говорить Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економічний паспорт українця: знайшли спосіб стримати трудову міграцію за кордон

Позитивно на формування середнього класу в Україні впливає трудова міграція.

"Завдяки трудовим мігрантам добробут родин зростає. Вони можуть дозволити собі більше: відкладають гроші на депозити, роблять ремонти, купують автомобілі. Є люди, які дійсно багато заробили за кордоном і змогли придбати нерухомість в Україні. За останні роки кількість українців, які на відпочинок до Туреччини зросла в рази. Це теж говорить про соціальний ріст. Якщо 10 років тому туди літало 2 тисячі українців, то зараз - 800 тисяч", - розповідає економіст.

На думку Олександра Охріменка, порахувати неофіційну кількість людей середнього класу неможливо.

"Статистика каже, що раніше більше 20% українців отримують середню зарплату. Зараз їх більше 30%. Наприклад, в 2013 році половина працюючих показувала мінімальну зарплату. Тепер багато перейшли на офіційні розрахунки", - зазначає він.

Як економічні кризи вплинули на середній клас?

"Криза 1998 року вдарила по всіх українцях. Багатьом довелося змінити професію, сферу діяльності, щоб вижити. В 2001 українці трохи "ожили". Почали класти гроші на депозити, купувати житло. Наступна криза — 2009 року. Різко зріс курс долара - з 5 гривень до 10. Потім повернувся на позначку 8 гривень. Більшість українців мали доларові кредити на житло, автомобілі, бізнес. Довелося віддавати банкам вдвічі більше. Ця криза дуже вплинула на середній клас. Ще одна криза - 2014-2015 роки. Революція гідності, Донбас, Крим. Нове подорожчання долара, нестабільна ситуація в країні. З 2016 року почався підйом. Формування середнього класу в Україні триває досі", - додає економіст.

В яких країнах його найбільше? Чим він корисний для держави?

Найбільше середнього класу в США та Німеччині. Держава зацікавлена в ньому, бо це люди, які забезпечують стабільність і розвиток країни.

"Ми є країною, що розвивається. І середній клас у нас не сформований. Тому в нас економіка розвивається періодами: або дуже швидко, або повний провал. Теоретично влада має бути зацікавлена у формуванні середнього класу. Просто українські урядовці поки що не розуміють, як це зробити. Наприклад, в Сполучених Штатах можна чітко побачити, як середній клас впливає на розвиток країни. Останні 20 років вибори виграють лише дві партії, хоча насправді їх там існує безліч. Це вплив середнього класу, який ходить на вибори. І голосує то за демократів, то за республіканців", - каже Олександр Охріменко.

Кого вважають бідними?

За стандартами ООН, бідними вважають людей, які витрачають щодня менше $5 на кожного члена родини. Рахують не по зарплаті, а по загальних статках: зарплата, соціальні виплати, субсидія, державні пільги.

"Цей стандарт не враховує неофіційних заробітків. За офіційними даними бідних в Україні менше 5 відсотків", - додав економіст.

Вперше за роки незалежності України, мінімальна зарплата у країні в доларовому еквіваленті перевищила "мінімалку" у Росії та Білорусі. Із 1 січня "мінімалка" в Україні зросла до 4 тис. 723 грн, або $199 в еквіваленті за курсом на початок року. Таким чином, в Україні мінімальна зарплата з 1 січня 2020 року становить $199, а в РФ $195,9 ( 12130 руб).

Зараз ви читаєте новину «Скільки українців вважають себе середнім класом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі