четвер, 07 листопада 2019 21:10

Скільки платять за гектар землі

Скільки платять за гектар землі
В Україні оренда паїв удвічі дорожча, ніж у країнах ЄС. Фото: zmi.ck.ua

В Україні оренда земельних паїв щороку дорожчає на 10%. За даними Держгеокадастру, торік у середньому становила 1613 грн/га. Щоправда фактично коштувала 2700 грн, або 100-110 євро/га, розповіла Gazeta.ua Ольга Ходаківська з Інституту аграрної економіки.

"Найдорожча оренда паїв у Черкаській області – від 4500 до 5200 гривень. Подібна ситуація у Полтавській, Харківській та Хмельницькій областях. Найдешевше орендувати землю у Запорізькій і Херсонській областях. Регіони відносяться до зони ризикованого землеробства", - каже Ходаківська.

За її словами, в Україні оренда паїв удвічі дорожча, ніж у країнах ЄС. У Словаччині за угіддя платять 50 євро, Латвії - 57 євро, Литві - 99 євро, Чехії - 104 євро.

"Ціна вища через високий рівень конкуренції. Чим вища конкуренція, тим вища орендна плата за землю. Власники земельних паїв не хочуть укладати довгострокові договори оренди. Так, на Черкащині з кожним переукладанням вартість оренди паїв зростає. Більше платять як фермери, так і великі агрохолдинги", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надходження від ринку землі до держбюджету-2020 не внесли

Додає, що тільки 10,4% власників паїв готові продати їх, коли відкриють ринок землі. Здавати в оренду далі планують 43%.

"Є ті, хто готовий продати землю за $6000 за гектар. Водночас в Україні ціна не буде надто високою. Земля не коштуватиме дорожче, ніж у сусідніх європейських країнах. У Болгарії - це 1500 до 2000 євро за гектар. У Польщі — 8000-10 000 євро. Ціна залежить від якості ґрунтів, родючості, місцерозташування ділянки. Землі придатні для вирощування виноградників чи зрошувальні угіддя завжди дорожчі", - резюмувала Ольга Ходаківська.

Якщо в Україні відкриють ринок землі, 1 га, за попередніми прогнозами, коштуватиме близько $2 тис. За словами радника прем'єр-міністра з економічних питань та земельної реформи Олексія Мушака, залежно від області - наприклад, у Херсоні та на Волині ціна буде меншою. У Полтаві, Черкасах, Вінниці коштуватиме дорожче. Там краща земля і більша конкуренція.

Зараз ви читаєте новину «Скільки платять за гектар землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі