пʼятниця, 22 травня 2020 12:58

Скільки часу потрібно, щоб бізнес відновився після карантину

Скільки часу потрібно, щоб бізнес відновився після карантину
Більшість компаній планують повернутися до повноцінної роботи у травні-червні. Фото: unsplash.com

20% компаній планують досягти докарантинного рівня розвитку протягом шести місяців після зняття обмежень. Водночас 39% зможуть зробити це тільки за рік, 17% - за два. 7% знадобиться понад два роки.

10% компаній не можуть спрогнозувати час, необхідний для відновлення, а 4% не втратили темпів розвитку за час карантину. Водночас більшість компаній планують повернутися до повноцінної роботи у травні-червні, свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації.

Водночас 16% опитаних компаній уже поновили роботу або взагалі не припиняли її на час карантину. Ще 15% не визначилися з остаточною датою, коли повернуться в офіси.

Щоправда, деякі компанії планують змінити графік роботи на гнучкіший. Дехто не проти, щоб працівники продовжували працювати з дому.

До поетапного виходу на роботу, починаючи з 25% працівників в офісі з можливим збільшенням до 50%, готуються 20% компаній. Ще 17% підприємств готові до виходу 50% персоналу з перших тижнів із можливим розширенням до 75%.

Зберегти заробітну плату на докарантинному рівні вдалося 62% респондентів. 23% довелося зменшити розмір виплат. Водночас 7% компаній збільшили зарплати для деяких категорій працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не всі підприємці можуть взяти кредит під низькі відсотки

Зберегти персонал вдалося 82% бізнесів, а 8% навіть зараз шукають нових працівників. 11% компаній скоротили свій штат.

Щоб допомогти бізнесу, потрібно знизити податкове навантаження на фонд оплати праці, виплачувати допомогу працівникам за рахунок Фонду соціального страхування з 1-го дня хвороби. Також скасувати штрафи за порушення податкового законодавства до кінця року.

Верховна Рада в другому читанні та в цілому ухвалила закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби". Таким чином, подовжили строки незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства з 1 березня по останній календарний день місяця, коли знімуть карантин. У ці ж терміни не будуть нараховувати пеню. ФОПів звільнили від сплати єдиного соціального внеску з 1 по 31 травня 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Скільки часу потрібно, щоб бізнес відновився після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі