вівторок, 07 квітня 2020 10:45

Скільки бізнесів закрилось під час карантину

Скільки бізнесів закрилось під час карантину
В Україні закрито 30 тисяч закладів громадського харчування pixabay.com

У зв'язку із всеукраїнським карантином тимчасово призупинили свою діяльність 29% компаній в Україні, при цьому ще 6% повністю закрили свій бізнес. Такі дані отримала спільнота українських підприємців разом із Ukrainian Marketing Group під час соціологічного дослідження.

Деякі галузі залишилися зовсім без доходів, наприклад, розважальний і транспортний бізнес. Втім, і ті компанії, які продовжують працювати, різко втрачають прибуток та скорочують штат співробітників. Третина власників бізнесу, переважно мікрорівня, фіксують падіння доходів на 90-100% з початку карантину. Ці ж підприємці звільнили до 50% штату співробітників.

Серйозні втрати несе ресторанний бізнес. За даними компанії з автоматизації ресторанів Poster, після 2 тижнів карантину 2500 українських закладів припинили роботу. Це 63% від усіх клієнтів компанії у країні. Таким чином, можна припустити, що зараз не працюють приблизно 30 тис. закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримаємо малий і середній бізнес під час карантину - Зеленський

Продажі закладів громадського харчування в Україні з 23 по 29 березня скоротилися в середньому на 73% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Продажі різко знизилися не тільки в столиці (на 78%), а й у всіх найбільших обласних центрах. Так, у Львові показник просів у середньому на 78%, у Харкові - на 73%, у Дніпрі - на 65%, в Одесі - на 60%.

"У ресторанному бізнесі без роботи залишилося понад 160 тис. осіб. Тільки у клієнтів Poster зараз не працює 13 тис. співробітників", - відзначають аналітики.

Крім того, на ринку праці в цілому зменшилася кількість вакантних місць. За даними Work.ua, за 2 тижні вакансій стало менше в 1,8 разу. У 2,5 разу скоротилося число свіжих публікацій про пошук нових співробітників. Кількість компаній з активними вакансіями зменшилася на 25%.

Через карантин зріс попит на сфери, що пропонують дистанційні послуги. Українці частіше стали замовляти доставку товарів і продуктів додому. Щоб не втратити заробітків, деякі заклади громадського харчування пропонують цю послугу безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Скільки бізнесів закрилось під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі