четвер, 06 червня 2019 11:27

Скільки банків треба Україні: думка експертів

Скільки банків треба Україні: думка експертів
В Україні функціонує 76 банків. Фото: Dengi.ua

В Україні нараховують 76 банківських установ. До кризи 2014-2015-го існувало 200 банків.

"Проблем із кількістю банків в Україні немає. Є проблеми зі стійкістю, з наявністю банківського ресурсу. Для малостабільної української економіки кращим варіантом є великі банки - їм простіше вистояти під час економічних катаклізмів. Простіше підтримувати кілька системних банків, ніж розгалужену мережу дрібних банківських установ", - говорить заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло, пише Сегодня.

За його словами, великим банкам треба структурованість. Тобто один великий банк має займатися іпотечним кредитуванням, інший - інноваційним, третій - фінансуванням певних регіональних програм.

У Польщі нараховують понад 600 банків. У Чехії - близько 40. На 4 із них припадає 60% всіх банківських активів. У Великій Британії функціонують 200 банків, у Греції - 60, у Канаді - менше 40.

"У кожній країні та економіці своя модель банківського сектору. Це залежить від потреб економіки, від структури самого сектора. У тій же Польщі досить поширена практика місцевих банків, на кшалт муніципальних. Є країни, де взагалі кількість банків невелика", - пояснює Ярослав Жаліло.

За словами аналітика Бориса Кушнірука, в Україні має бути невелика кількість великих банків. Малих взагалі не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Взяти кредит буде складніше: плюси та мінуси нововведення

"Банки сьогодні - технологічно дорога штука. У них великі витрати на технології функціонування, щоб забезпечити послуги, необхідні для клієнтів. В Україні вже зараз близько 10 банків акумулюють до 90% активів. Однак своєї прямої функції - кредитування економіки для розвитку - існуюча система не виконує. Тобто питання полягає не у тому, скільки у вас банків, а в тому, щоб проводилася монетарна політика, яка б стимулювала кредитування", - говорить аналітик.

Завідувач сектором інституційної економіки Інституту економіки і прогнозування Олег Яременко каже, що найважливіше - це відновити довіру населення до банківської системи.

"Як тільки ми будемо мати нормальну довіру до банківської системи, половина зовнішніх боргів, які робимо, стане не потрібна. Держава буде зацікавлена, щоб доходи населення зростали, а економіка розвивалася", - пояснює Олег Яременко.

Найбільша мережа банківських відділень в Ощадбанку - 2589. У Приватбанку нараховують 2013 банківських відділень, у Райффайзен Банку Аваль - 502. Загалом у країні найбільше відділень відкрито у Києві (1111) і Дніпропетровській області (775).

Зараз ви читаєте новину «Скільки банків треба Україні: думка експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі