неділя, 21 червня 2020 21:10

Сезонна робота в Україні: де цьогоріч можна заробити

Сезонна робота в Україні: де цьогоріч можна заробити
Через карантин стало менше вакансій у сферах гостинності та туризму. Фото: pixabay.com

Через карантин роботодавці у сферах гостинності та туризму пропонують менше сезонних вакансій, ніж торік, розповіла Gazeta.ua Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру grc.ua.

"У березні, порівняно з лютим, роботи стало менше на 50 відсотків. Багато вакансій були розраховані на відкладену пропозицію. З кандидатами проводили співбесіду, проте працевлаштувати обіцяли після завершення карантину. Зараз робота закладів частково відновилася, але об'єми найму працівників не повернулися на рівень минулого року", - говорить Дрожжина.

За її словами, знайти сезонну роботу можна в аграрному секторі.

"Він один з небагатьох, який не припиняв активний набір співробітників і під час дії основних карантинних обмежень. Щоправда, частину співбесід перевели в онлайн і телефонний режим. Частіше стали надавати корпоративні трансфери, щоб люди менше користувалися громадським транспортом, чи взагалі мали можливість дістатися до роботи", - пояснює експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість безробітних українців рекордно зросла

Додає, що зарплату стали частіше прив'язувати до продуктивності конкретного працівника та виконання планів.

"Великі аграрні компанії не зменшили зарплатні пропозиції. На 10-15% скоротили рівень оплати малі бари, кафе. Дехто відмовився від програм нематеріальної мотивації. Водночас українці при виборі роботи стали частіше запитувати про санітарно-гігієнічні норми, корпоративний трансфер, медичне страхування та наявність засобів захисту — маски, рукавички. Але це радше побажання працівників, а не критичні вимоги. Головне отримати роботу, бо у середньому конкуренція на ринку праці зросла. Щоправда раніше прибирати український врожай було нікому через масову трудову міграцію. Цьогоріч аграрних вакансій та працівників вистачає", - наголосила Дрожжина.

У Скадовськ Херсонської області потрібен різноробочий-прибиральник на зарплату 6 тис. грн. Роботу пропонують офіціантам на 10 тис. грн. Збирати врожай можна від 8 тис. грн. Заробляти 200-400 грн у день можуть продавці сезонних товарів.

Зараз ви читаєте новину «Сезонна робота в Україні: де цьогоріч можна заробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі