субота, 31 жовтня 2015 12:00

Санкції проти України підвищать ціни в Росії - економіст

Санкції проти України підвищать ціни в Росії - економіст
Фото: bigmir.net

Заборона на ввезення продовольства з України, яка діятиме з 1 січня 2016 року, призведе до зменшення асортименту продуктів та зростання цін у РФ.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла експерт з міжнародної економіки Світлана Таран.

Як зауважила економіст, це ембарго — частково політичне рішення, а частково пролобійоване російськими виробниками. При цьому, населенню користі воно не несе.

"Санкції вже зменшили асортимент харчів у Росії, а тепер він ще скоротиться. Ціни теж зростуть. Ембарго на більш дорожчі європейські товари на собі вже відчули багатші росіяни. Від заборони українських постраждають прості росіяни з не дуже високим рівнем доходу, оскільки ці продукти недорогі і якісні", - розповіла Таран.

Крім того, Москва з 1 січня скасовує преференції, які поширювались на українські товари в рамках зони вільної торгівлі країн СНД.

"Російський ринок не закриється — підвищать тарифи на ввезення української продукції. Тоді залежні від російського ринку галузі, як то машинобудівна, можуть стати на ньому не конкурентноздатними", - пояснила експерт.

Росія вже де-факто застосовує різні обмеження до України — заборони, невиправдані перевірки фітосанітарні, на митниці, відтак частина бізнесу вже втратила цей ринок збуту та пристосувалася до нових умов.

"Підприємці вже кілька років вимушено переорієнтовувалися через торгові обмеження РФ. Так, сільськогосподарське, хімічне, металургійне — в першу чергу, на країни Азії. Загалом з 2013 року частка російського ринку у всіх галузях падала, а частка азійського росла, - розповіла Таран. - Найбільше постраждало машинобудування — воно найбільш було орієнтоване на російський ринок і його переорієнтувати на інші складно".

Водночас, додала вона, з початком дії ЗВТ та реального реформування технічного регулювання, бізнесу буде легше переходити на ринок Європи

"Головне не залежати від одного ринку. Така залежність несе великі ризики, бо різка втрата загрожує зупинкою виробництва", - додала експерт.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв сьогодні заявив, що санкції, які Москва планує запровадити до України з набуттям чинності угоди про Асоціацію з ЄС, відповідають нормам СОТ.

За його словами, Україна не може бути одночасно в двох зонах вільної торгівлі - з Євросоюзом та СНД. Відтак з 1 січня 2016 року РФ скасує нульові митні ставки на продукцію з України.

Крім того, з цього дня заборонять ввезення українських продуктів до РФ, оскільки Україна приєдналася до західних санкцій проти Москви.

Зараз ви читаєте новину «Санкції проти України підвищать ціни в Росії - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі