четвер, 17 жовтня 2013 12:12

Садівник заробляє по 50 тисяч за місяць на саджанцях

Садівник заробляє по 50 тисяч за місяць на саджанцях
Не радить купувати саджанці у випадкових людей. Фото: bar.olx.com.ua

Андрій Олійник торгує саджанцями на одному зі столичних ринків. Кореспонденту Gazeta.ua він розповів, як на такій справі можна заробити 50 тис. грн. за місяць.

"Почав займатися садівництвом зі смородини, - говорить Андрій Леонідович. - Мав 4-5 тисяч саджанців з сотки. А вартість одного саджанця - 15-20 гривень. Сучасні сорти чорної смородини мають високу врожайність. Можна збирати по 100-120 кілограмів ягід з сотки городу. Смородина цього року була дорога - 25-30 гривень за кілограм. Хто насадив її 3-4 роки тому, цього року непогано заробив".

Не радить купувати саджанці у випадкових родавців.

"Через саджанці можуть передаватися різноманітні шкідники і хвороби. Можна купити щепу, вражену бактеріальним опіком. Тоді доведеться викорчовувати цілий сад. Через саджанці невідомого походження можна занести на город не тільки бур'яни, а й кукурудзяного жука, картопляну нематоду", - попередив чоловік.

Щодня Олійник виносить на ринок 40-50 видів саджанців. За словами продавця, найкраще розкуповують черешні, персики, абрикоси, яблуні і вишні.

"Серед кущів зараз найбільший попит на чорну смородину, жовту і рожеву малину. Вона солодша, ніж звичайна, і дає гарний урожай. Там одна ягода, як монета у 5 копійок. Маю нові сорти яблунь, груш і слив, які родитимуть уже через 2-3 роки і даватимуть набагато більші врожаї, ніж звичайні фруктові дерева. Мої саджанці закупляли багато бізнесменів, які хочуть робити бізнес на ягодах і фруктах", - розповів чоловік.

Під час купівлі саджанців радить звертати увагу на їхню висоту і товщину стовбура.

"Якщо купуєте кущі, дивіться, чи густі. Саджанець дерева можна придбати в середньому за 20-25 гривень, а куща - за 15-20. Якщо покупець бере більше 10 штук, завжди уступаю. Дехто безплатно дає ще один саджанець. Але це точно не садівник. Бо ті, хто сам займається розведенням саду, знають, що подаровані дерева погано приймаються, хворіють і дають мало плодів. Щоб дерево росло, його треба купити. Навіть якщо берете його у родичів, годиться дати хоч пару копійок", - наголосив Олійник.

Крім дозволу на ведення підприємницької діяльності, чоловік має сортове свідоцтво і карантинний сертифікат. За день збуває по 100-150 дерев і кущів.

"Заробляю в середньому по 2-2,5 тисяч гривень за день, - розказує Олійник. - У вересні заробив 50 тисяч гривень. Якби місяць не був такий дощовий і холодний, мав би навіть більше. Конкурентів на ринку у мене нема. Є такі, що перепродують молдовські саджанці. Але у них купують хіба ті, хто нічого не тямить у деревах. Вони дешевші за наші на гривень п'ять, але менш стійкі до хвороб, не витримують наші морози".

Зараз ви читаєте новину «Садівник заробляє по 50 тисяч за місяць на саджанцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі