середа, 12 червня 2019 12:04

Розроблено формулу проти завищення цін на державних закупівлях газу

Розроблено формулу проти завищення цін на державних закупівлях газу
Начальник відділу досліджень ринків газу та енергетики ДП "Держзовнішінформ" Мінекономрозвитку України Любомир Васюник розповів про розробку формульного підхіду до ціноутворення для державних закупівель природного газу

Мінекономрозвитку за участі ДП "Держзовнішінформ" розробило формульний підхід до ціноутворення для державних закупівель природного газу.

Про це розповів Любомир Васюник, начальник відділу досліджень ринків газу та енергетики ДП "Держзовнішінформ" Мінекономрозвитку України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через монопольне становище Нафтогаз завищує ціни на газ - експерт

"На частково лібералізованому ринку природного газу в Україні є постійне коливання цін для промислових споживачів та організацій. На динаміку впливають безліч чинників і на ринку Європи, і на ринку України. До Міністерства економічного розвитку й торгівлі України надходили численні звернення суб'єктів публічних закупівель щодо необхідності внесення змін до договорів, укладених за результатами закупівель", - каже Любомир Васюник.

За його словами, Мінекономрозвитку створило Міжвідомчу робочу групу, до якої увійшли ДП "Держзовнішінформ", Антимонопольний комітет України, НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укрпошта", Київська школа економіки, Торгово-промислова палата України. Ця група проаналізувала чинники, які мають вплив на зміну ціни на ринку природного газу України. І запропонувала оптимальний підхід до порядку зміни ціни в договорах.

Міжвідомча робоча група проаналізувала чинники, які в поточному часі мають вплив на зміну ціни на ринку природного газу України, як суб'єкти сфери публічних закупівель змінюють ціни в укладених договорах за результатами проведених процедур закупівель, та запропонувала оптимальний підхід до порядку зміни ціни в договорах за умови волатильності ринку природного газу.

А саме було рекомендовано в договорах при публічних закупівлях використання такої формули:

CP = РCP x Kc / Kb + (Avg NCG – NCG bas) x CV x Kc x 0,95 x 1,2 + (Avg UEEx – UEEx bas) x 0,05

де:

CP – уточнена ціна у гривнях за 1000 м3 природного газу (з ПДВ);
PCP – попередня ціна у гривнях за 1000 м3 природного газу (з ПДВ);
Kc – середнє арифметичне офіційного курсу НБУ гривні щодо євро за п'ять попередніх банківських днів до дня уточнення ціни;
Kb – офіційний курс НБУ гривні щодо євро в день попереднього уточнення ціни (укладення договору);
Avg NCG – середнє арифметичне щоденних котирувань NCG Month+1 за 20 попередніх біржових днів до дня уточнення ціни.

Розрахунок Avg NCG:
Avg NCG = (NCGnew-1 + … + NCGnew-20) / 20,

де:

NCGnew-1 – котирування NCG Month+1 у попередній біржовий день до дня уточнення ціни, євро за МВт•год,
NCGnew-20 – котирування NCG Month+1 у день за 20 днів до дня уточнення ціни, євро за МВт•год;
NCG bas – котирування NCG Month+1 у день попереднього уточнення ціни (укладення договору), євро за МВт•год.

Для використання котирувань на хабі NCG замовники можуть обрати такі інформаційні джерела: біржова платформа PEGAS (загальноєвропейська платформа для торгівлі газом) або дані міжнародних агенцій Argus, Bloomberg, ICIS, Platts, Thomson Reuters.

CV – коефіцієнт теплотворності природного газу, який відображає співвідношення одиниць енергії (МВт•год) та об'єму (1000 м3) і визначається відповідно до інформації, наведеної на офіційному веб-сайті оператора газотранспортної системи Словаччини – компанії Eustream, a. s., значення на дату уточнення ціни – за даними Eustream Budince point (Measured value).

Також замовники можуть використовувати середнє арифметичне щоденних показників коефіцієнта теплотворності природного газу Eustream Budince point (Measured value) за 20 попередніх днів до дня уточнення ціни або середнє значення Eustream Budince point (Measured value) за попередній рік (наприклад, за період з 15 листопада 2017 року до 15 листопада 2018-го середнє значення дорівнює 10,5743 МВт•год/1000 м3).

Avg UEEx – середньозважена ціна на природний газ Української енергетичної біржі на ресурс місяця початку поставки природного газу, на який уточнюється ціна, в попередній біржовий день до дня уточнення ціни (з ПДВ);
UEEx bas – середньозважена ціна на природний газ Української енергетичної біржі на ресурс поточного місяця (з ПДВ) на день попереднього уточнення ціни (укладення договору).

Експерт з питань енергетики Любомир Васюник висловив думку, що при застосуванні формульного ціноутворення постачальники не матимуть підстав пропонувати занижену чи завищену ціну на аукціоні, оскільки зміна рівня цін залежатиме від реальних об'єктивних змін на ринку, а не в результаті маніпуляцій з додатковими угодами до Договору поставки, які, на жаль, уже традиційно дозволяли змінювати цінові умови поставок після виграшу тендерних аукціонів, які вигравались часто в результаті лише неринково заниженої маніпулятивної ціни, що не має до реальних котирувань газу ніякого відношення. Така ціна потім майже завжди підвищувалася вже перед самим постачанням до ринкової ціни, а іноді до вище ринкової тільки в результаті часто необ'єктивних розрахунків уточненої ціни.

Рекомендація Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про використання даної формули.

Мінекономрозвитку рекомендує використовувати його для державних закупівель природного газу. Було рекомендовано використання формули.

Замовити цінову експертизу про вартість природного газу по формулі.

Уряд розробив новий механізм визначення вартості газу. Якщо ринкова ціна для промисловості буде нижчою за встановлену урядом для населення, то й остання знизиться. Якщо енергоносій для промисловості подорожчає, українці не платитимуть більше.

Зараз ви читаєте новину «Розроблено формулу проти завищення цін на державних закупівлях газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua