Ексклюзиви
пʼятниця, 17 липня 2020 17:47

"Роттердам+" є неприйнятною для українського ринку моделлю ціноутворення - Центренерго

"Роттердам+" є неприйнятною для українського ринку моделлю ціноутворення - Центренерго
Прирівнювання ціни українського вугілля до імпортного можливе за врахування вартості транспортування вугілля з шахт до складів Центренерго. Фото: facebook.com/PJSC-Centrenergo

ПАТ Центренерго вважає неприйнятною так звану формулу ціноутворення "Роттердам плюс" для закупівлі вугілля з точки зору державних інтересів та економіки. Вартість вугілля за імпортним паритетом має враховувати реальну вартість доставки, а не віртуальний фрахт з Нідерландів.

Про це йдеться у повідомленні ПАТ Центренерго.

Зазначається, що таку позицію керівництво Центренерго озвучило під час наради у Міністерстві енергетики. Водночас, в.о. директора Центренерго Олександр Корчинський визнає можливість прирівнювання ціни українського вугілля до імпортного біржового паритету за умови врахування виключно реальної вартості транспортування вугілля з вугільних шахт до складів Центренерго.

"Насамперед, так звана формула "Роттердам плюс" - це категорично неприйнятна модель ціноутворення з точки зору державних інтересів та економіки. Визнаючи можливість прирівнювання ціни українського вугілля до імпортного біржового паритету, ПАТ Центренерго водночас наполягає: коефіцієнт "плюс" має враховувати реальні транспортні витрати від української шахти до української ТЕС, а не включати в себе віртуальний фрахт із Нідерландів", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Центренерго нещодавно уклала контракт з компанією ДТЕК, з прив'язкою ціни вугілля до імпортного паритету. Угода є короткостроковою та діятиме впродовж двох місяців. Наразі компанії працюють над виробленням умов нового контракту, що буде відповідати інтересам держави та Центренерго, виключаючи фінансові ризики для підприємства.

Зараз ви читаєте новину «"Роттердам+" є неприйнятною для українського ринку моделлю ціноутворення - Центренерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути