середа, 11 травня 2011 20:49

Росії поки невигідно підвищувати ціну на газ для України - експерт

Росії поки невигідно підвищувати ціну на газ для України - експерт

Російська Федерація навряд чи підвищить мито на експортований газ до 30%.

Таку думку висловив президент Центру системного аналізу та прогнозування Ростислав Іщенко в ефірі Першого Ділового каналу.

"Ця пропозиція російського відомства (Міністерства фінансів РФ. — ред.), яке стурбоване наповненням державної скарбниці. Рішення досить неоднозначне, тому що воно приведе не тільки до зростання доходів, але і зачепить інтереси російських експортерів енергоносіїв, а також інтереси інших споживачів, що не тільки України. Це значить, що не буде простого механічного збільшення ціни на енергоносії. Ситуація на світових ринках не однозначна, ціни схильні стрибати туди-назад в досить обмеженому діапазоні. Я не думаю, що вони будуть схильні в цьому році у зв'язку з бажанням Мінфіну Російської Федерації наповнити державний бюджет, різко збільшивши плату. Ця 30-відсоткова премія може впасти на плечі російських експортерів", — сказав він.

За словами Іщенка, на сьогоднішній день Україна не займає сильної позиції на переговорах з Росією.

"Ми можемо просити, намагатися домовитися, висувати привабливі для Росії пропозиції. Єдине, що ми можемо робити з надією на успіх - вислуховувати російські пропозиції", — підкреслив експерт.

Як зазначив аналітик, Україна ризикує втратити статус крупного транзитера енергоносіїв.

"Ще кілька років тому практично всі офіційні особи України стверджували, що "Північний потік" ніколи не буде побудований. Зараз аналогічні заяви робляться про "Південний потік". Думаю, коли буде побудований один і другий газопровід, українська газотранспортна система, яка вже втратила свою привабливість і для Росії, і для ЄС, остаточно зникне з планів великих компаній великих держав. Це означає різке зниження привабливості України як великого транзитера", — сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Росії поки невигідно підвищувати ціну на газ для України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі