середа, 21 серпня 2013 07:00

Росії не принесе користі "торговельна війна" з Україною - експерт

Росії не принесе користі "торговельна війна" з Україною - експерт
Фото: zn.ua

"Торгівельна війна" з Україною не принесла Москві ніякої користі. Економічні перешкоди можуть створюватися і в Митному союзі. Про це заявив експерт аналітичного центру Berlin Economics Рікардо Джуччі, який очолює групу німецьких радників при уряді України і вже більше десяти років консультує керівництво країни з питань економічних реформ.

"Україні потрібні стабільні торговельні відносини з різними партнерами. А ці знущання з боку Росії дають ще раз зрозуміти, що навіть вступ до Митного союзу (МС) не змусить РФ дотримуватися встановлених правил. Не можна виключати, що такі торговельні перешкоди створювалися б і в самому ТЗ - з суто політичних міркувань. Нинішні дії Росії вкотре підтверджують, що для України підписання угоди про асоціацію з ЄС - єдиний шлях вперед ", - цитує слова Джуччі DW.

Експерт вважає, що СОТ не повинна допустити того, щоб Росія блокувала торгівлю після підписання Києвом угоди про асоціацію з ЄС. "Росія може багато чого досягти своїми короткостроковими наступами. Але в довгостроковій перспективі, входячи до складу СОТ, Росія не зможе діяти подібним чином. Адже Москва взяла на себе низку зобов'язань, вступивши в організацію. Дискримінація товарів з інших країн організації заборонена. Тільки справа в СОТ може розглядатися довго - близько року. Це головна проблема ", - вважає Джуччі. На його думку, нинішні дії Росії можуть, ймовірно, привести ще і до того, що на Україні політику зближення з ЄС будуть підтримувати ще сильніше. Тобто, блокування принесе російській стороні більше шкоди, ніж користі, вважає радник.

Нагадаємо, що митна служба Росії з 14 серпня включила до переліку "ризикових" всіх без винятку українських експортерів. У Федерації роботодавців України відзначили, що фактично йдеться про блокування всього експорту України до Росії на невизначений термін. Після того, що сталося експерти стали говорити про те, що відносини двох країн перебувають в найнижчій точці за останні 22 роки. Тим часом, як заявив глава російської митниці Андрій Бельянінов 20 серпня, російські митники перестали вивчати вага українських вантажів, які приходять по залізниці.

Нагадаємо також, що Угода про Асоціацію України з ЄС може бути підписана вже в листопаді 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Росії не принесе користі "торговельна війна" з Україною - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі