Ексклюзиви
понеділок, 02 серпня 2021 09:57

"Росії буде важко зіскочити" - Вітренко прокоментував транзит газу через Україну

"Росії буде важко зіскочити" - Вітренко прокоментував транзит газу через Україну
Україна продовжує працювати над тим, щоб "Північний потік 2", навіть після завершення його будівництва, не запрацював, заявив Вітренко. Фото: УНІАН

Голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що Росії буде важко зіскочити з чинної угоди про транзит газу через Україну, яка діятиме до 2024 року. Так висловився в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми вважаємо, що так. Знову ж таки вона (Росія. - Gazeta.ua) може створювати нам певні проблеми. Але це не є найбільший ризик, скажімо так. При цьому тут просто важливо розуміти, як цей контракт був укладений. Ми починали з того, що Росія не хотіла взагалі будь-який контракт продовжувати або укладати й казала, що, скоріше, Земля обертатиметься навколо Місяця", – заявив Вітренко.

Він додав, що Київ готовий вести переговори про продовження поточного контракту.

"Переговорів немає. А переговори з німецьким урядом щодо подовження контракту з Газпромом теж недоречно вести. Потрібно вести ці переговори з Газпромом. Але ми наполягаємо на тому, щоб паралельно, а краще взагалі до того, як будуть переговори з Газпромом, були переговори з європейськими компаніями. Бо ми зацікавлені в тому, щоб європейські компанії, а не тільки Газпром бронювали потужності. І не після 2024 року, а зараз", – наголосив Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шляху до Ради більше не буде": чому розпадається "Голос"

Україна продовжує працювати над тим, щоб "Північний потік 2", навіть після завершення його будівництва, не запрацював, заявив Вітренко.

"Програна битва, але не програна війна. І наша "війна" проти "Північного потоку-2" продовжується. Битва, яку програли, це безпосереднє будівництво "Північного потоку-2". Його відновили в січні цього року і найближчим часом закінчать", – наголосив Вітренко.

Нафтогаз є компанією-організатором транспортування російського газу і на замовлення Газпрому бронює у ТОВ "Оператор ГТС України" необхідні потужності, згідно з договором від 31 грудня 2019 року. Договір передбачає щорічне бронювання потужностей української ГТС для транспортування російського газу: 2020-го - 65 млрд куб. м, у 2021-2024 роках - 40 млрд куб. м щорічно. Директор компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон заявив, що Газпром може демонтувати труби на своїй території, щоб назавжди припинити транзит через Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Росії буде важко зіскочити" - Вітренко прокоментував транзит газу через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути