середа, 02 жовтня 2019 17:26

Росія підпише контракт на транзит газу територією України, але є умови

Росія підпише контракт на транзит газу територією України, але є умови
Контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України завершується 31 грудня 2019-го. Фото: Уніан

Росія готова підписати контракт на транзит газу через територію України за європейськими правилами.

За словами російського президента, новий договір про транзит підпишуть, якщо Нафтогаз завершить імплементацію європейських правил в Україні. Зокрема, відокремить газотранспортну систему України в окрему компанію, пише "Інтерфакс-Україна".

Якщо цього не станеться, Росія згодна продовжити транзит газу Україною на чинних умовах, наголосив Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа може змусити нас підписати невигідний договір із РФ

Підписати новий контракт за європейськими правилами наполягають Україна та Євросоюз. Йдеться про прозорий процес формування тарифів на газ і його транзит. Однак компанія, яка постачає газ, не може відповідати за його транспортування. Тому Україні пропонують розділити Нафтогаз і виокремити оператора ГТС в окрему юридичну особу.

Контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України завершується 31 грудня 2019-го. Черговий раунд газових переговорів між Україною, Росією та ЄС пройшов 19 вересня у Брюсселі. Росія вперше погодилася на укладання угоди про транзит за європейськими правилами. Переговори домовилися продовжити у жовтні 2019-го. Перший раунд тристоронніх переговорів відбувся у Берліні 17 липня 2018-го. Друга зустріч пройшла 21 січня 2019-го у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Росія підпише контракт на транзит газу територією України, але є умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі