вівторок, 20 серпня 2013 16:10

Росія перейде до точкових ударів у "торговій війні" - економіст

Росія перейде до точкових ударів у "торговій війні" - економіст
Росія висуватиме претензії до сільськогосподарської продукції, особливо до харчів, вважає експерт. Фото: epravda.com.ua

Російська Федерація вкрай негативно сприймає продовження Україною євроінтеграційного курсу, тому російсько-український торговельний конфлікт посилюватиметься до і після підписання угоди про асоціацію.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив економічний експерт Антон Січкар.

"Євроінтеграція України - це особиста поразка президента Росії Володимира Путіна. Тому він застосовуватиме найрізноманітніші варіанти посилення економічного тиску на Україну", - сказав фахівець.

За його словами, Росія чинитиме економічний тиск на Україну "хвилями".

"Російська митниця зараз нібито перестала прискіпливо перевіряти український імпорт. До цього певною мірою пом'якшилася риторика Росспоживнагляду щодо продукції кондитерської фабрики "Рошен". Тобто "гра м'язами" пройшла, "перший бліц-удар"завданий. Але це затишшя перед бурею. Думаю, Росія час від часу завдаватиме невеликих, але болючих "точкових ударів" по певним видам продукції з України, щоб не наразитися на санкції СОТ", - спрогнозував Січкар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ шукає 100 мільйонів, щоб підготувати дороги до зими

Він вважає, що Росія висуватиме претензії до сільськогосподарської продукції, особливо до харчів.

"Бо до цієї групи товарів найлегше висунути претензії на невідповідність тим чи тим нормам".

Експерт додав, що найболючіше торговельні конфлікти з РФ вдарять по українським підприємцям-експортерам, у той час як негативний ефект на макроекономічному рівні проявиться пізніше і не так сильно.

Нагадаємо, Федерація роботодавців України заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила до переліку "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.

Сьогодні Міністерство доходів і зборів заявило, що досягнуто домовленості, згідно з якими Російська Федерація не буде застосовувати додаткові процедури митного контролю українських товарів.

У Європейській комісії наголосили, що економічні погрози з боку Росії на адресу України через можливе підписанням угоди про асоціацію з Європейським Союзом є неприйнятними.

Зараз ви читаєте новину «Росія перейде до точкових ударів у "торговій війні" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі